Kedvező IMF-jelentés Magyarországról

Barát Mihály
1999. 11. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reális a költségvetés jövő évi tervezete – hangzott el tegnap a Budapesten tartott sajtótájékoztatón, ahol jelen volt Járai Zsigmond pénzügyminiszter, Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, C. Maxwell Watson, a Nemzetközi Valutaalap delegációjának vezetője, illetve Roger Nord, regionális képviselő. C. Maxwell Watson tájékoztatójában a közelmúlt tapasztalatairól szólva kiemelte: a magyar gazdaság hatalmas erejű, amit jól jelez az EU-országokba irányuló export növekedése. A siker alapja a privatizáció és a külföldi befektetések beáramlása az országba. A valutaalap képviselője a jövő évi költségvetést reálisnak nevezte, és a kormány inflációs várakozásaival is egyetért. C. Maxwell Watson ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a nyugdíjreform megállt, és a munkabérekre kivetett adók túl magasak. Az IMF képviselője szerint, ha káros külső hatások nem érik a gazdaságot, a magánszektor a következő két-három évben nőni fog. Járai Zsigmond újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nincs olyan konkrét ajánlása az IMF-nek, aminek az ország ne felelne meg, csak általános ajánlások vannak, amikkel egyetértünk, ilyenek az adóreform, a költségvetési egyensúly, valamint az egészségügy reformja. Watson szerint a fiskális politika az első negyedévben könnyűkezű volt, de a második-harmadik negyedévet megszorítások jellemezték. Az egészségügyi reformról szólva elmondta: ezzel a problémával Magyarország nincs egyedül, ezt más EU-tagországokban sem könnyű megoldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.