Kell a változás

Zivkovic Natália
1999. 11. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két éve elfogadott gyermekvédelmi törvénybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ gyermekjogi egyezménye rögzít, a jogalkalmazás azonban messze elmarad az európai uniós szinttől – jelentette ki Polt Péter, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese tegnapi sajtóbeszélgetésén, amelyet az egyezmény aláírásának 10. évfordulója alkalmából rendeztek.A társadalomban szemléletváltozásra lenne szükség, hogy a „gyermek a legfőbb érték” alapgondolata minden családban megvalósuljon – fogalmazott Polt Péter, s hozzátette: az alkotmányban is meg kellene jeleníteni ezt a gondolatot. Utalt arra, hogy a gyermekek 16-18 százaléka egy szülővel él, s minden negyedik gyermeknek nem élnek házasságban a szülei. Felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 320 ezer veszélyeztetett gyermek él az országban. Az esetek többségében a veszélyeztetettség oka a rossz szociális és anyagi helyzet. Polt Péter közölte, hogy a fennáll a veszélye annak, hogy a törvényben megadott határidőig nem fejeződhet be az úgynevezett kitagolási program, amelynek keretében a nagy létszámú gyermekotthonok lakói családiasabb körülmények közé költözhetnek. Véleménye szerint fel kellene gyorsítani a programot, ám ezt a szociális és családügyi miniszter pénzhiányra hivatkozva visszautasította. Parlamenti vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, ám ehhez még a kormány álláspontját várják. Beszámolt arról, hogy eddig három átfogó vizsgálatot indítottak a gyermekotthonok, a középiskolai diákjogok és fogyatékosok gyermekotthonai ügyében. Közölte: elszomorítóan sok visszásságot tártak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.