A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kérdéses horvát választások

Bencze Lajos
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a továbbra is intenzív kórházi gyógykezelésen levő Franjo Tudjman horvát elnök a szombaton éjfélkor lejárt határidőig nem írta ki a december 22-re tervezett horvát parlamenti választásokat, egyértelmű, hogy azokat egy, a január 27-én lejáró alkotmányos határidőn belüli más időpontban tartják.A horvát rádió és televízió még szombat esti tízórai híradásaiban is nyitva tartotta a kérdést, ismételvén, hogy éjfélkor jár le a választások kiírásának határideje az esetben, ha azokat az annyit emlegetett tervezett december 22-én tartják. Az orvosi jelentések szerint az elnök állapota stabilizálódott, de továbbra is az ehhez alkalmazott intenzív ellátást igényli. A hatalmi párt ma a parlamentben javaslatot tesz arra, hogy az államfőt teendői ellátásának nemcsak tartós, hanem ideiglenes akadálya esetén is helyettesíthesse a nemzetgyűlés elnöke. Vladimir Seks, a párt alelnöke újságíróknak nem pontosította, hogy alkotmánymódosítási javaslatról van-e szó, vagy ilyen értelmű törvény meghozataláról. Megfigyelők szerint lehetséges, hogy ezt mindaddig nyitva tartják, amíg nem bizonyosodnak meg arról, hogy a parlamenti ellenzék, mindenekelőtt az ellenzéki hatok támogatják-e az alkotmánymódosítást. Ehhez ugyanis kétharmados szavazattöbbség szükséges, ami a hatalmi pártnak nincs meg a nemzetgyűlésben, míg a törvényhozáshoz az egyszerű többség is elegendő. Ivic Pasalica, a párt másik alelnöke megerősítette, hogy tíz napon belül nyilvánosságra hozzák a hatalmi párt képviselőjelöltjeinek listáját. Nem kívánt szólni azonban arról, hogy a párt főbizottságának ülésén-e, s ha igen, mikor tartják az ülést, és arról sem, hogy pontosan mikorra írják ki a választásokat. A horvát hatalmi párt elnökségének szombat esti üléséről, amit a pártelnök Tudjman nélkül tartottak, csak szófukar közleményben tájékoztatták a nyilvánosságot. Elfogadták az elnökség ideiglenes ügyviteli szabályzatát, és megvitatták az időszerű politikai kérdéseket – állt a közleményben. Az elnökség egyetlen tagja sem mondott ennél többet, és arra a kérdésre sem volt hajlandó senki sem válaszolni, hogy ki hívta össze az elnökség ülését, meg hogy miért vettek részt munkájában olyanok is, akik nem tagjai a testületnek. Hírek szerint megállapodtak abban, hogy az elnök távollétében az elnökségi tagok egyharmada hívhatja össze a testület ülését, és ábécésorrendben elnökölnek az alelnökök. Szó volt arról is, hogy olykor kifejezett zárlat ellenére is kiszűrődnek és a média tudomására jutnak hírek a testületből. Volt, aki megerősítette ezt a szombat esti ülés után, és hozzáfűzte, megbeszélték a módját annak, hogyan akadályozzák meg az ilyesmit a jövőben. A horvát ellenzéki pártok még nem adtak egyértelmű választ arra, hogy támogatják-e az alkotmánymódosítást a jelenlegi helyzetben, amikor a nemzetgyűlés megbízatási határideje e hét végével lejár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.