A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Keresett a tengeri

Valkó Béla
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér takaróba burkolózott a nevemberi határ, a pénteki-vasárnapi hóesés, azt megelőzően az esőzések következtében abba kellett hagyni az őszi szántóföldi munkákat, amelyek gyakorlatilag befejezésükhöz közeledtek. – A kukoricát mostanáig egymillió 54 ezer hektárról, vagyis a terület 95 százalékáról takarították be. A termés kedvezően alakult: a hektáronkénti átlag meghaladja a 6,3 tonnát – tájékoztatta az újságírókat a hét végén Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint elmondta, a magtárakba került 6,64 millió tonna kiváló minőségű tengeri. A korábbi gyakorlattal ellentétben, az átvétel során nem voltak viták a gazdák és a kereskedők között. Ez a körülmény arra is utal, hogy nagy a kereslet a szóbanforgó termék iránt. A cukorrépát több mint 64 ezer hektáron szedték fel, ami 97 százalékos teljesítést jelent. A hozam itt is kedvező, közel 43 tonna hektáronként. A cukortartalom magas, 16 százalék körüli. Őszi búzából a tervezett 1,76 millió hektár helyett szaksze- rűen elmunkált magágyba eddig 1,03 millió hektáron, jó minőségű vetőmag került, utóbbihoz a tárca szaporítóanyag-akciója is hozzájárult. A vetéslemaradás mindössze négy százalék. A 2,4 millió hektár, őszi mélyszántásra váró területen 1,25 millió hektárnyi földet hasított fel az eke vasa. A minisztérium gyommentesítési programját, ami 300 ezer hektárt érint, sikerült társadalmi üggyé tenni. A hét végéig mintegy százezer hektárt gaztalanítottak. Tamás Károly bejelentette, hogy az agrárkormányzat 70 millió forinttal járul hozzá a FAO – az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete – Budapesten működő alregionális hivatalának bővítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.