Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ki köthet kollektív szerződést?

Bákonyi Ádám
1999. 11. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV nemzetközi törvényeket is sért, amikor a kollektív szerződés megkötésének jogát, illetve a bértárgyalásokon való részvételt csak a reprezentatív szakszervezetek számára biztosítja – mondta lapunknak Rithnovszky Zalán, a Forgalmi és Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének (FKDSZ) elnöke. Hozzátette: az FKDSZ mellett még három nem reprezentatív szakszervezetet sújt a MÁV „diszkriminatív magatartása”.A munka törvénykönyvének rendelkezésével szemben a három reprezentatív vasutas-szakszervezet – a Vasutas Szakszervezet (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete – a munkáltatóval együtt a Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) tavalyi ülésén kizárta a kollektív szerződés megkötésének, illetve a bértárgyalásokon való részvétel jogától a többi vasutas-szakszervezetet – mondta Rithnovszky Zalán. Hozzátette: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az alkotmány és a munka törvénykönye 33. paragrafusának 3. bekezdése szerint is a munkáltatónak valamennyi képviselettel rendelkező szakszervezettel kell a kollektív szerződést megkötnie, illetve bértárgyalásokat folytatnia. A munkáltatónak előzetes tájékoztatási és vélemény kikérési kötelezettsége van, aminek a MÁV Rt. nem tesz eleget. A keddi, 2000. évre vonatkozó vasutas bértárgyalásról nem kaptak értesítést, továbbá tájékoztatást sem a megfogalmazott ajánlatokról. A kérdésben a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon pert indított az FKDSZ, ahol a MÁV Rt. jogi képviselője a tárgyaláson úgy érvelt: az idén nem született új kollektív szerződés, csak az 1995-ös hatályát hosszabbították meg. A kollektív szerződést csak az aláírói módosíthatják, ezek között pedig nem szerepel az FKDSZ, mivel az csak 1996-ban jött létre. Kollektív szerződés kötésére csak a reprezentatív szakszervezeteknek van joguk – mondta lapunk kérdésére Márkus Imre, a VSZ elnöke. Ha bármely szakszervezet a törvényben előírt módon eléri, hogy reprezentatívvá váljék, joga van a kollektív szerződés megkötésére. Ehhez azonban az üzemi tanács szavazatainak legalább tíz százalékára van szükség. Az FKDSZ tavaly a szavazatok egy százalékát sem szerezte meg – közölte Márkus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.