A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kihasznált gyermek focisták

Kovács Barnabás
1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart fel Olaszországban a La Republica cikke, amelyben az Itáliába érkező kiskorú labdarúgók viszontagságairól számolt be. Az olasz liga alacsonyabb osztályaiban játszó amatőr klubok bevett szokása, hogy Afrikából hozatnak focistákat – leginkább tizenhat évnél fiatalabbakat. A játékosügynökök gyakran európai szemmel nézve potom összegeket (150–200 dollárt) ajánlanak fel a kiszemelt tehetségek szüleinek, akik boldogan kapnak az alkalmon. A szinte még kisgyerek focistákat Olasz-országban az amatőr klubok minimális pénzért szerződtetik, majd, akik nem válnak be, azoktól rövid úton megválnak. Az így elbocsátott gyerekek csavarognak vagy idénymunkásként dolgoznak a paradicsomföldeken. A botrány vihara elért az olasz parlamentig, ahol a zöldek egyik képviselője vizsgálóbizottság felállítását sürgette. „Olaszország-ban összesen ötezer Európai Unión kívülről szerződtetett kiskorú játszik az amatőr klubokban, 57 százalékuk fiatalabb 12 évesnél, sőt, 1300-an még a 10. életévüket sem töltötték be” – mondta a honatya. Az eset hatására a FIFA és az UEFA képviselői bejelentették, hogy felgyorsítják a 18 éven aluliak szerződtetését szabályozó jogi munkálatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.