Kongói 204gyémánt224

Sz. G.
1999. 11. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

J.-P., vagy ahogy társai hívják, Dzsi-Pi, azaz Jean-Pierre Lumvutu Zabundu, a Siófok nemrég bemutatkozott futballistája. A fiatalember sokak szerint lelkes és különleges játékával segíthet a bajban levő Siófoknak. A Nagykanizsa ellen mutatott teljesítményével a forduló válogatottjába is bekerült.– Az átigazolási időszak utolsó pillanataiban érkezett Siófokra Svájcból. Kongóban született 1981-ben. – Még fiatal vagyok, nem ismert a nevem, emiatt tudtam, a játéklehetőséget úgy kell majd kiharcolnom – mondta J.-P. – Szomorú történetet hallottunk a hazájából történt elkerülésének körülményeiről. – A szüleimet üldözték, majd megölték, emiatt kellett Svájcba menekülnöm. Fociztam több helyen, így ismerkedtem meg ott élő magyarokkal. Egy évnél tovább azonban nem maradhattam, s az ő segítségükkel kerültem ide, Magyarországra. – A fiú nemcsak tehetséges, hanem szimpatikus is volt nekünk – veszi át a történet mesélését az egyik segítő, Krómer János. – Gondoltuk, jól jön majd neki, amit itt tanulhat a szakmából, és talán ő is hasznára lehet közben az őt oktatóknak. – Tanulni szeretnék elsősorban – toldja meg a színes bőrű fiatalember. – Van még mit, ahogy azt Borbély László tréner is megállapította. Erőnlétben és taktikában már elég jó vagyok, de a technikámon és a fejelőtudásomon bőven van csiszolnivaló. Zabundu későn kezdett focizni, de nagyon hamar bekerült hazája ifjúsági válogatottjába. Jobb oldali középpályást és csatárt is játszott. A példaképe George Weah. Hazájából nincs még igazi világhírű focista, általában francia nyelvterületen profis-kodnak honfitársai. – Siófokon hogyan érti meg a társait, akik nem beszélnek franciául? – A taktikai megbeszéléseken megtudok mindent előre, mi lesz a feladatom, de a pályán érezni kell a dolgokat, és egy pár szót már megtanultam magyarul is. A helyzetet elemezve elmondja: érez reményt a csapat bent-maradására. – Látom a munkát az edzéseken, megismertem már az ellenfeleket, és remélem, én is tudok segíteni. Nem vagyok igazán gólveszélyes, de ha helyzetbe kerülök, keveset hibázok. – Nincsenek barátai, barátnői Siófokon? – Nincsenek, de a legfontosabb számomra a fejlődésem. Két év múlva szeretnék a nemzetközi futballban is jegyzett csapathoz kerülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.