A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Korlátozó törvény?

G. K.
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke, mert álláspontja szerint a közterület-felügyelőkről szóló, januárban hatályba lépő törvény alapvető emberi szabadságjogokat korlátoz.A január elsején hatályba lépő törvény egyik paragrafusa lehetőséget biztosít a közterület-felügyelőknek arra, hogy egy-egy eset szemtanúját feltartóztathassák, és vele szemben akár testi kényszert is alkalmazhassanak, még akkor is, ha csak feltételezhető, hogy a járókelő valóban látta az esetet. Danielisz Béla, a közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke lapunknak elmondta: a feltartóztatási jogot az adórendőrségről szóló törvényből emelték át. A városatya emlékeztetett: az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már akkor is szót emelt a rendelkezés ellen. Danielisz Béla szerint ebben az esetben is csak akkor várható módosítás, ha az Alkotmánybíróság semmisíti meg a felügyelők feltartóztatási jogát. Elmondta azt is, hogy a közterület-felügyelők csak szabálysértési ügyekben intézkednek. A feltételezett tanúkat a rendőrök sem tartóztathatják fel, még akkor sem, ha gyilkossági ügyben nyomoznak. Danielisz Béla közölte: a városrendészeti bizottság mellett dolgozó jogászok most szövegezik az Alkotmánybírósághoz benyújtandó indítványt, amely várhatóan a jövő hétre készül el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.