A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kuba várólistán a világbajnokságon

S. M.
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legnépesebb világbajnoksága kezdődik november 21-én Athénban, ahol 87 ország 758 versenyzője nem csupán az érmekért, hanem az olimpiai részvételért is vetélkedik. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főtitkára a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az olimpiai kvótákért hatalmas csata várható, a rendkívül népes mezőny miatt reggeltől késő estig tartanak majd a küzdelmek a görög fővárosban.Nem lesz könnyű eljutni Sydneybe, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyan a nőknek is zöld utat adott, de a férfiak rovására, így a két nemet összesen 250-en képviselhetik az olimpián. Érdekesség, a versenyzők nem maguknak szereznek indulási jogot, hanem az összetett pontverseny alapján a férfiaknál az első hat helyezett nemzet 8-8 versenyzője indulhat az olimpián, míg a nőknél a legerősebb országokat négyen képviselhetik. Aján Tamás szerint a magyar férfi válogatott az első tizenkettő között végezhet, ami azt jelenti, hogy hat versenyzőnk indulhat Sydneyben. Természetesen felmerült, hogy a női szakág eddigi legeredményesebb hazai versenyzőjét, Takács Máriát miért száműzték a válogatottból. A főtitkár elmondta, hogy ez szakmai kérdés, amelyről ugyan véleménye van, de a szövetségi kapitányé a felelősség és a válogatás joga is. Aján sajnálja, hogy az eddig minden világversenyén érmet nyerő Takács Mária nem lehet ott Athénban. A súlyemelésben nagyhatalomnak számító Kuba részvétele is kérdéses, mert a Pánamerikai Játékokon három versenyzője doppingvizsgálata pozitív lett. A nemzetközi szövetség szabályzata szerint, ha egy évben egy országból három vagy annál több súlyemelő bukik le, akkor azon nemzet súlyemelőinek felfüggesztik a versenyzési jogát. A kubai szövetség ezt a döntést megfellebbezte, a végső határozatot a vezérkar Athénban hozza meg. Így aztán a kubai válogatott elutazik a görög fővárosba, de csak ott dől el, hogy indulhat-e a világbajnokságon, és a jövő évi olimpián. A szabálykészítők ugyanis nyitva hagytak egy kiskaput: ha a vétkes ország szövetsége ígéretet tesz arra, hogy szigorúan fellép a doppingolás ellen, s befizet 50 ezer dollárt, akkor az országot nem zárják ki a világversenyekről, a lebukott sportolókat viszont két évre eltiltják. Aján Tamás kérdésünkre elmondta, hogy ebben a dopping-érzékeny sportágban a nemzetközi szövetség húsz éve harcol a tiltott szerek ellen. Szerencsére ebben a küzdelemben már a nemzeti szövetségek is segítenek, a lengyelek a napokban tiltottak el négy súlyemelőt tiltott szer használata miatt. A főtitkár bejelentette, hogy a jövő évi olimpián mind a 250 súlyemelőt ellenőrizni fogják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.