A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Lassan kiürül a magyar sport raktárkészlete

Salánki Miklós
1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 307 napMár tíz évvel ezelőtt jeleztük, hogy baj lehet, de süket fülekre talált, és a barcelonai tizenegy olimpiai aranyérem eltakarta, hogy a magyar sport talapzata inog. Az egyesületek sorra eladósodtak, csődbe mentek, az egyre súlyosabb anyagi gondok miatt a jövőre, az utánpótlásra már nem jutott pénz. Az évtized egyik legeredményesebb hazai edzője, Kiss László mondta évekkel ezelőtt, arra még telik, hogy az akkor négyszeres olimpiai bajnok úszónő, Egerszegi Krisztina felkészülhessen az atlantai ötkarikás játékokra, viszont az új Egerszegik el sem jutnak az uszodába, mert bizonytalan, hogy a tehetséges gyerekek szülei ki tudják-e fizetni a tanfolyamok díját. A kirakat a kilencvenes évek közepén azonban még szép volt, mert ott villogtak például az ökölvívó Kovács István, az úszó Rózsa Norbert, a kajakos Kőbán Rita aranyérmei, a magyar sport raktárkészlete azonban fiatal világklasszisokból egyre csökkent. Az elmúlt három évben még a sikersportágakban is alig tűntek fel új csillagok, ezért egyre sötétebben tekinthetünk a jövő évi olimpia elé, ahová élsportolóink többsége a szigorú válogatási követelmények miatt már el sem juthat. Az Ifjúsági és Sportminisztérium ugyan felismerte ezt a veszélyt, a sportágak műhelytámogatásával a legeredményesebb bázisokat segíti, de az atlétika kivételével ez a támogatás egyelőre még csak a tűzoltáshoz elég. Háromszázhét nappal a sydneyi olimpia előtt még csak hetvenhét magyar sportoló harcolta ki a részvételt. Az Atlantában aranyéremmel büszkélkedhető ökölvívás még egyetlen kvótát sem szerzett, a Barcelonában négy érmet nyerő cselgáncsozók pótvizsgára kényszerültek, a világbajnokságon csak ketten harcolták ki az olimpiai részvételt. S amire még a legpesszimistábbak sem mertek volna gondolni, a tavaly világbajnokságot nyert, idén azonban elvérzett férfi párbajtőr-válogatott nem léphet pástra. S hogy a magyar sport az utóbbi tíz évben mennyire mérte fel erőtartalékait, ezzel jövőre, az olimpián fogunk szembesülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.