A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Leonyid Kucsma ismét győzött

1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leonyid Kucsma jelenlegi államfő győzött az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. A központi választási bizottság előzetes adatai szerint a szavazatok 97,45 százalékának öszszeszámlálása alapján a reformok folytatását ígérő Leonyid Kucsmára a szavazásra jogosultak 56,18 százaléka (15,11 millió állampolgár) adta voksát. Ellenfelét, a szocializmus visszaállítását zászlajára tűző Petro Szimonyenko kommunista pártvezetőt 37,89 százalék (10,19 millió szavazó) támogatta. A második fordulóban a több mint 37 millió szavazásra jogosult állampolgár 73,8 százaléka – 26,913 millió fő – járult az urnákhoz, szemben az október 31-i első forduló 70,19 százalékos részvételi arányával. Az első fordulóhoz hasonlóan Leonyid Kucsmát 15 megyében – főként az ország nyugati és középső részén –, Kijevben és Szevasztopolban, míg Petro Szimonyenkót kilenc megyében, valamint a Krími Autonóm Köztársaságban támogatta a szavazók többsége. Az ukrán külügyminisztérium folytatja a Leonyid Kucsma jelenlegi államfő nevével fémjelzett külpolitikai irányvonalat – jelentette ki Borisz Taraszjuk külügyminiszter az 1+1 ukrán tévécsatorna által egyenes adásban sugárzott választási műsorban. A külügyminiszter szerint elengedhetetlen a külpolitika egyik kulcsfontosságú irányvonala – az európai és euroatlanti integráció – megvalósítására irányuló erőfeszítések összpontosítása, így egyebek közt az európai uniós társult tagság, majd a teljes jogú EU-tagság felé közeledés. Ennek az irányvonalnak a sikere a gazdaság fejlődésétől függ – mutatott rá Taraszjuk. Meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna külpolitikáját a Független Államok Közösségén belüli szabadkereskedelmi övezet megteremtésére, valamint a NATO-val való együttműködés elmélyítésre kell összpontosítani. Az ukrán parlament több frakciójának vezetője tárgyalásokat kíván ma kezdeni a legfelső tanács vezetőségének leváltásáról, illetve a parlamenti többség megteremtéséről. Petro Szimonyenko, az Ukrajnai Kommunista Párt első embere választási eredményét nem minősítette vereségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.