A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Libanon vágyai

Daróczi László
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libanon igazságos, széles körű és tartós közel-keleti békében érdekelt – hangoztatják Bejrútban annak kapcsán, hogy az ország most ünnepli függetlenségének 56. évfordulóját. A libanoni kormányzat az évforduló előestéjén azzal fordult a nemzetközi közösséghez, hogy kerülje a „kettős mérce” alkalmazását a térségbeli politikában, és tegyen meg mindent az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1978. évi 425. számú határozata végrehajtása érdekében. Ez a dokumentum felszólítja Izraelt, hogy azonnal, teljesen és feltétel nélkül vonuljon ki az általa elfoglalt libanoni területekről. Bejrútban emellett követelik a libanoni állampolgárságú személyek szabadon bocsátását is az izraeli internálótáborokból vagy börtönökből. A cédrusok országának lakói a hetvenes-nyolcvanas években véres polgárháború szemlélői és áldozatai voltak, s alaposan belesodródtak a térség politikai viharaiba is. Ennek következtében az egykoron a Közel-Kelet Svájcának nevezett országot sokáig a politikai megosztottság és a gazdasági összeomlás jellemezte. A nehézségeken azonban fokozatosan úrrá lettek, s ma már jó úton halad az ország, hogy visszanyerje régi helyét és szerepét. Nagy léptekkel halad a gazdasági újjáépítés, és számos állammal – köztük Magyarországgal – fejlődnek ígéretesen a kétoldalú kapcsolatok. Üröm azonban az örömben, s egyben egyfajta nemzeti sérelem, hogy az ország mindmáig nem nyerte vissza teljes szuverenitását területei felett. Erre utalva Bejrútban emlékeztetnek arra, hogy Izrael különböző módon igyekszik meg-, illetve kikerülni a BT-határozat végrehajtását, miközben az utóbbi években is többször hajtott végre olyan igazolhatatlan támadásokat libanoni területek ellen, amelyek számos polgári áldozatot követeltek. A teljes igazsághoz tartozik, hogy miközben Izrael megszállva tartja Dél-Libanont, addig a térség egy másik meghatározó hatalma, Szíria is meglehetősen nagy befolyással bír a libanoni politika formálására, és tekintélyes létszámú haderőt is állomásoztat az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.