Magyar vendég járt Moldovában

Pataky István
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül nehéz gazdasági és politikai helyzetbe kerülhet Moldova, miután a chisinaui parlament elutasította azt a privatizációs törvénytervezetet, amelytől a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az újabb hitelezést tette függővé. Az egykori szovjet tagköztársaságban folyamatosan zuhan a nemzeti fizetőeszköz értéke, növekedik az infláció, az életszínvonal rohamosan csökken. Az IMF 35 millió dolláros hitelének elmaradása esetén nem kizárt, hogy távozásra kényszerül a Ion Sturza miniszterelnök által vezetett kormány. A súlyos pénzügyi válságot kihasználva máris akcióba lendült az ellenzéki kommunista képviselőcsoport, amelynek – némi meglepetésre – sikerült megnyernie a törvényhozók többségét a kormány elleni bizalmatlansági indítvány támogatásához. Az előterjesztésről holnap szavaznak Chisinauban. Háromnapos hivatalos látogatást tett Moldovában Gyimóthy Géza. Az Országgyűlés alelnöke találkozott Dumitru Diacov parlamenti elnökkel, fogadta őt Petru Lucinschi államfő, megbeszéléseket folytatott Valeriu Bulgari mezőgazdasági miniszterrel, Dumitru Braghis ipari és reformügyi tárca vezetőjével, valamint Iurie Lenan-caval, a külügyminiszter első helyettesével. Gyimóthy látogatását követően egy magyar üzletember-küldöttség utazik a Moldovai Köztársaságba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.