A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Matesa látta Tudjmant

Bencze Lajos
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zlatko Matesa horvát miniszterelnök, mielőtt elutazott volna az EBESZ ma kezdődő isztambuli értekezletére, Zágrábban tegnap látogatást tett a Dubrava klinikán, ahol Franjo Tudjman elnököt gyógykezelik, s – mint mondta – látta is az elnököt. Ez az első eset, hogy a hónap elejétől kórházban ápolt Tudjmanhoz a családtagjain kívül bárkit is beengedtek.A klinikán tett látogatása után Matesa a horvát rádiónak elmondta, hogy az orvosi konzí- lium legújabb jelentése szerint Tudjman államfő állapota stabil. Hozzátette: az előzetes tervekkel ellentétben kérésére lehetősége nyílt arra, hogy láthassa az elnököt. „Láttuk egymást, gyors felgyógyulást kívántam neki” – közölte a kormányfő. Az elnök állapotában beállt reménykeltő, némi kis javulás ellenére a horvát lapok még továbbra is a hatalmi párt élén folyó hatalmi harcról cikkeznek. A Nacional című ellenzéki politikai hetilap szerint valótlan volt a Vecernji list című zágrábi esti lap hétfői számában megjelent értesülés, hogy Tudjman, mielőtt kórházba vonult volna, egyfajta rövid politikai végrendeletben meghagyta: távollé- tében pártja és a kormány alelnöke, Ljerka Mintas Hodak asszony helyettesítse, és szükség esetén párton belüli választásokat bonyolítson le. A Nacional állítja, hogy ilyen végrendelet nincs. A hatalmi párt Pasalic-párti áramlata találta ki, hogy félreállíthassa az elnökjelöltként emlegetett Mate Granic horvát külügyminisztert, fokozza a párton belüli feszült, ideges légkört. Mivel a december 22-re tervezett horvát parlamenti választások kiírásának végső határideje e hét vége, november 20., a lapvélemények szerint nagyon is lehetséges, hogy elhalasztják azokat az alkotmányos határidő végéig, január 27-ig. Ez esetben az államfőnek december 26-ig kellene kiírni a választásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.