A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Mátrai gyógygáz

P.E.
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban – eddig egyedülállóként – gyógygázzá minősítette az Egészségügyi Minisztérium azt a szén-dioxid-tartalmú gázt, amely Mátraderecskén ezer méter mélyről tör elő a föld mélyéről. Egy orvoscsoport a helyi önkormányzat kezdeményezésére négy éven át folyó kísérletekkel bizonyította, hogy a mátraderecskei mofetta gyógygáz kedvező élettani hatású, és érrendszeri megbetegedések gyógyítására használható. Mint Gombkötő György megyei tiszti főorvos elmondta: az új egészségügyi törvény adott rá lehetőséget, hogy a gyógygázt is besorolhassák a gyógyhatású „tényezők” sorába, s az első ilyen minősítést, széleskörű vizsgálatok után, a mátraderecskei mofetta kapta. A törésvonalak mentén felszivárgó gázzal eddig évente ötszáz beteget kezeltek, de a gyógygázzá minősítés remélhetőleg felgyorsítja az 1995 óta működő szén-dioxid-szárazfürdő fejlesztését. A fürdőt jelenleg az önkormányzat működteti vállalkozási formában, tavasztól őszig, de a további bővítés meghaladja a település erejét. Az eddigi próbálkozások főleg azért futottak zátonyra, mert hiányzott a gáz gyógyhatásának hivatalos igazolása. Magyarország egyetlen természetes szén-dioxid-forrására – melyhez hasonló például Erdélyben és Ausztriában található – egy, a külföldiek számára is vonzó gyógy-idegenforgalmi központ épülhetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.