A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megerősített töltés

Cselényi György
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, valamint Viktor Maximovics Ho-rev, az Ukrán Állami Vízügyi Bizottság elnöke tegnap felavatta a felső-Tisza-vidéki árvízvédelmi rendszer fejlesztése keretében a Tarpa, Tivadar, illetve Gulács térségi töltésszakasz átépítését, megerősítését. Katona Kálmán beszédében hangsúlyozta: a munkák a tavaly őszi nagy árvizet követően egy év alatt készültek el. Szerencsére a katasztrófa idején a szakértelem, az emberi elszántság megsokszorozta a gátak erejét. A múlt év novemberében történtek a kormányt figyelmeztették arra, hogy az árvízvédelem terén komoly teendők vannak, s a kabinet megtartotta ígéretét, döntése nyomán azonnal megkezdődtek a töltésmegerősítési munkálatok. Ehhez megteremtették a pénzügyi feltételeket. A miniszter beszélt a jövőről is: a beruházási program folytatásaként 2000-től – a mai árakon számolva 5,4 milliárd forintos költséggel – újabb 30 kilométeres gátszakaszt erősítenek meg. Nem csupán gátépítésről, hanem informatikai eszközök telepítéséről, fejlesztéséről is szó van, ugyanis a vízügyi előrejelző és riasztórendszer kulcsfontosságú. Mivel az árvízvédelem a magyarok és az ukránok közös ügye, ezért ennek érdekében együtt kell tevékenykednie a két országnak. Hogy az ukrán vízügyi szervek megfelelő eszközökkel rendelkezzenek, ezért a magyar kormány 100 millió forinttal segíti az ukránokat. Erről a tarpai gáterősítés átadása alkalmával Katona Kálmán és Viktor Maximovics Horev megállapodást írt alá. Viktor Maximovics Horev háláját fejezte ki, hogy a magyarokkal együtt ünnepelhet, annál inkább is, mivel a két népet nemcsak földrajzi és történelmi tényezők kötik össze. Horev méltatta a magyar–ukrán határ menti vízügyi együttműködésből eredő előnyöket, amely során több tízezer ember élhet biztonságosabb körülmények között. Az ukránok körében kedvező visszhangra talált az is, hogy Magyarország volt az első, amely elismerte Ukrajna függetlenségét. Horev kitért arra is, hogy Ukrajna gazdasági tekintetben nem a legjobb időszakát éli, ezért különösen nagyra értékelik a magyarok által az ukrán lakosságnak nyújtott segítséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.