Meghiúsult beszéd

1999. 11. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János házelnök kabinetfőnöke tegnap lapunkhoz is eljuttatta a Fiatal Baloldal (FIB) elnökének írt levelét, amelyben megdöbbenésének ad hangot a csütörtöki, rasszizmus elleni tüntetésen történtek miatt. Gyarmati László arról tájékoztatott: tekintettel Áder János akadályoztatására, Nagy Bercel elnöki tanácsadó személyesen vette át a Kossuth téren a FIB petícióját. A kabinetfőnök szerint a demokratikus hagyományokkal ellentétben a szervezők megakadályozták, hogy a házelnök megbízottja a beadvány átvételekor felszólaljon. A házelnök tanácsadója többek között azt kívánta elmondani: „A fiatal magyar demokrácia érettségét és erejét mutatja, hogy az ország polgárai nem fogékonyak a rasszista és idegengyűlölő ideológiák iránt. Amikor azonban az idegengyűlöletről, a faji előítéletekről beszélünk, tudnunk kell azt is, hol keresendő ezen ideológiák táptalaja, forrásvidéke. Nos, ezek az eszmék mindig a totális diktatúrák talaján bontakoztak ki, amilyen a hitleri fasizmus vagy a sztálini kommunizmus volt.” Gyarmati László bízik abban, hogy a FIB elnöksége elhatárolja magát a szervezők által tanúsított kirekesztő és antidemokratikus magatartástól. – A rendezvénnyel kapcsolatos előzetes egyeztetéseken sem szóban, sem írásban nem merült fel Nagy Bercel elnöki tanácsadó felszólalásának igénye, így a forgatókönyv elkészítésekor ezt nem tudtuk rögzíteni – olvasható a FIB közleményében. A FIB elnöksége ezek után semmi okát nem látja annak, hogy elhatárolódjon a szervezőktől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.