Megkezdődött a bérvita

Z. N.
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minimálbér összegét jövőre 27 ezer forintra emelnék a szakszervezetek, ám ezt a kormányzat és a munkaadók képviselői is túl magasnak tartották az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) tegnapi ülésén. A kabinet 25 ezer forintot tart optimálisnak, a munkaadók még nem jelölték meg az általuk javasolt összeget. Hódi Zoltán, a munkavállalói oldal szóvivője javasolta a többszintű minimálbérrendszer bevezetését. Az elképzelés szerint a minimálbérhez kötődő ellátások megállapításánál – például a gyednél – a legkisebb összeget, azaz a 27 ezer forintot vennék alapul. A kormány elfogadta, míg a munkaadók elutasították a javaslatot. A munkaadói oldal nevében Dávid Ferenc szóvivő elutasította azt a szakszervezeti igényt is, hogy az 500 ezer forint alatti jövedelműeknél garantáljanak egy fix, 5 ezer forintos keresetnövelést. A javaslatot a kormány sem támogatta egyértelműen. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy törekedni kell a jövő évi minimálbér-emelés országosan egységes bevezetésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.