A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megszűnhet a közalapítvány?

Zivkovic Natália
1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványnál (NGYIK) folyó számvevőszéki vizsgálat után megfontolja, hogy a költségvetésnek érdemes-e évi több százmillió forinttal finanszíroznia a közalapítványt, amely képtelen gazdaságosan hasznosítani ingatlanjait.A közelmúltban az NGYIK új kuratóriumának bejegyzését kérte a bíróságtól az ifjúsági tárca. A bejegyzésig marad a helyén a jelenlegi kuratórium, amelynek mandátuma egyébként december 31-én lejár. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter tegnap találkozott Varjú Lászlóval, a jelenlegi kuratórium elnökével. Varjú László lapunknak elmondta: az ISM a költségvetésből a közalapítvány részére elkülönített 228 millió forintnak még a felét sem utalta át. Ennek következtében elmaradtak programok, s komoly köztartozást halmoztak fel. – Az évek óta működő programok – attól függetlenül, hogy mandátumunk ez év végén lejár – reményeink szerint folytatódni fognak, s ezért most novemberben is kiírtuk a pályázatot – fogalmazott Varjú László. Az alapítótól érkező tájékoztatást követően az új kuratórium leendő tagjaival a pályázatok elbírálásáról egyeztetni kívánunk. – Felelőtlenül jár el a jelenlegi kuratórium, hiszen tisztában van a közalapítvány zavaros pénzügyi helyzetével. Ennek ellenére egyeztetés nélkül ír ki pályázatokat, így azt sem tudhatja, hogy ezekre a programokra lesz-e forrás a jövő évben – jelentette ki Szabó László, az ISM helyettes államtitkára. Hozzátette: nem az hozta a közalapítványt nehéz anyagi helyzetbe, hogy a tárca nem utalta át a teljes összeget, hanem hogy hoszszú éveken keresztül, szinte alapításától fogva rosszul gazdálkodott a vagyonával. A közalapítványt 1989-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a volt KISZ- és úttörővagyon egyes ingatlanait ifjúsági célok érdekében működtesse, és nyereségét ifjúsági célokra fordítsa. Ám folyamatosan csökkent az alapítvány vagyona, s mára az eredeti töredékére apadt. – A költségvetésből elkülönített 228 millió forint egy részét valóban nem utaltuk át, erre az ISM-nek jogilag lehetősége van abban az esetben, ha úgy látja, nem a megfelelő célokra hasznosítják a pénzt – hangsúlyozta Szabó László. – A tárca a közelmúltban az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) bízta meg, hogy vizsgálja meg a közalapítvány helyzetét. Az eredmény után azt is meg kell fontolni, hogy tovább finanszírozza-e a költségvetés évi több százmillió forinttal a közalapítvány működését. A költségvetésből 1,5 milliárd forintot fordítottak ifjúsági célra ebben az évben, s ennek közel egyötöde a közalapítványra ment el. Amennyiben az ÁSZ-vizsgálat törvénytelenséget tár fel, akkor Deutsch Tamás a megfelelő hatósághoz fordul – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.