A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Menuhin gyűjteménye

1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árverésre bocsátották a nyolc hónappal ezelőtt elhunyt Yehudi Menuhin örökösei a világhírű művész vonóshang-szereit. A Sotheby’s aukciósház által Londonban megtartott árverésen négy tucat hegedű és több mint harminc egyéb vonóshangszer került kalapács alá. Az árverés szervezői félmillió fontos bevételt reméltek, de előzetes várakozásukat felülmúlva az érdeklődők összesen 835 ezer fontot fizettek a művész hangszereiért. A világpolgárnak tartott Menuhin szenvedélyesen vásárolta a különböző korokban készült hegedűket, de ajándékba is gyakran kapott a fellépésein egy-egy darabot. A kollekció tartalmazott néhány különlegességet. Ilyen például az az olasz hegedű, melyet Menuhin nyolcévesen kapott szüleitől ajándékba, vagy a leggyakrabban használt – XIX. századi, Nicolas Voirintől származó – fiatalkori mesterétől, Georges Enesco román zeneszerzőtől kapott hangszer. Azonban Menuhin legértékesebb hegedűit nem árverezték el Londonban. A mester még 1986-ban elajándékozta legszebb hangú Stradivariját, s egy 1742-ből származó Guar-nerit néhány nappal korábban Zürichben adtak el 1,2 millió dollárért. Ugyancsak nem vitték Londonba az örökösök azt a hegedűt, melyet az utóbbi években használt, gondolva arra, hogy a későbbiekben ez még értékesebb lesz. Az árverés bevételéből többek között részesedik egy fiatal művészeket támogató alapítvány s egy hegedűművészeket képző iskola, melyet maga Menuhin alapított a London melletti Surreyben 1963-ban, amely azóta végzett növendékek százait bocsátotta útjára. Menuhin 1959-ben költözött Londonba, s 1985-ben szerezte meg a brit állampolgárságot, majd ezt követően II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.