Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mérges Mikulások

1999. 11. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adpa német hírügynökség jelentése szerint Ausztráliában nemsokára Mikulás-sztrájk várható. A demonstráció célja felhívni a közvélemény figyelmét a szerencsétlen Télapók munkakörülményeire, egzisztenciális helyzetére. Amint az a jelentésből kiolvasható, a Mikulás-társadalom döbbenten áll az őt kiszipolyozó fináncoligarchia arcátlansága előtt, amely képes tizenhárom dolláros (ausztrál dollár), vagyis nagyjából kétezer forintos órabérrel kiszúrni a fehér szakállas öregemberek szemét – akik viszont tizennyolc dollárt kérnek óránként, egy centtel sem kevesebbet. Nem szabad elfelejteni – és ez benne van a Mikulás-beadványban –, hogy Ausztráliában ilyentájt gatyarohasztó meleg van, tombol a nyár, ugyanakkor a Mikulásoktól változatlanul azt várják, hogy szakállal, kucsmában, piros prémbundában járják a gyermekes házakat, illetve a nagyáruházak előtti megolvadt flasztert. – Álljon meg a menet! – mondta Garry Benham fehér öves kiképzett Télapó, a Mikulások szóvivője –, azért, mert nekünk nincsen semmilyen érdekvédelmi szervezetünk, még ugyanolyan Mikulások vagyunk, mint az európaiak, csak azoknak nincs ennyire melegük. Benham Mikulás azt is kijelentette, ez idő tájt kevés remény van arra, hogy valamiféle Internacionáléba tömörüljön a világ Mikulássága, meg arra is, hogy a húsvéti nyuszikkal alakítsanak ki koalíciós szakszervezetet. A piszok Mikulás-munkáltatókat persze csöppet sem zavarja a tervezett Télapó-zavargás, pontosan tudják, hogy a fehér szakállú lappföldi emberek piros köntöse mögött érző szív dobog. Vagyis bárhogyan alakulnak is a Mikulás-bértárgyalások, valahogyan csak odakerülnek majd a gyermekcipőkbe a piros celofánzacskók virgácsostul, mindenestül. Mert az igazi Mikulást nem érdekli a pénz, a földi hívság – ő a gyermekeinkért van. Vagyis okvetlenül engedni fog az esedékes bértárgyalásokon, ez a génjeiben van. Ettől Mikulás. Idehaza eközben nyári Mikulások adtak exkluzív interjút a magyar sajtónak. Kovács Mikulás (MSZP) az ausztrál Mikulásokhoz hasonlóan demonstrációkkal fenyegetőzött, Magyar Mikulás (SZDSZ) pedig sokat sejtetően fölemelte a mutatóujját, csak éppen nem lehetett belőle látni semmit sem, annyira lesüllyedt a talajszint alá. (Még a Mérleg utcában sem tudták lemázsálni.) A legismertebb Mikulás – Bokros Mikulás – csomagját hátrahagyva még évekkel ezelőtt Nyugatra távozott, nekünk csak a postást kellett kifizetnünk, meg a Budapest Banknál hagyott szaloncukorszámlát. A puttony nálunk maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.