Mesterművek a múzeumban

P. Szabó Ernő
1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat gyűjtemény 314 műtárgya magyar és angol nyelven – egy mondatban így foglalható össze ama multimédiás CD-ROM tartalma, amely a budapesti Szépművészeti Múzeumot mutatja be, s amellyel a készítők jóvoltából a közelmúltban ismerkedhettek meg a sajtó képviselői.A Mesterművek a Szépművészeti Múzeumban című CD-ROM készítője a SzemTanú Multimédia produkció, kiadója a múzeum, a munkát a Soros Alapítvány, a Matáv és az Andersen Consulting támogatta. A kiadvány, amely egyszerre készült a gyakorló múzeumlátogatók és az iskolai művészettörténeti oktatás számára, a múzeum hat gyűjteményéből – antik, egyiptomi, régi szoborgyűjtemény, régi képtár, grafikai gyűjtemény, modern képtár – válogatva mutatja be a legértékesebb, legizgalmasabb alkotásokat, a múzeum művészettörténészei feldolgozásában. A Márton András ötlete, forgatókönyve alapján, László Helga főszerkesztésében készült CD-ROM alkalmas rá, hogy művek, illetve alkotók ábécérendjében keresve vegyük szemügyre az anyagot, s megismerkedjünk a múzeum épületével, a gyűjteményekkel, azok történetével. A művek bemutatása során lehetőség nyílik rá, hogy részleteket nagyítson ki a használó, megismerkedjen a legfontosabb szakkifejezésekkel, a stílusok jellemzőivel – mégpedig olyan tömör írott, illetve alámondott szövegek segítségével, amelyek nem szorítják háttérbe a képi információt. Az oktatási célokat szolgálja, hogy a kiválasztott alkotások áttehetők az Album rovatba, ahonnan azután kivetíthetők, valamint kommentálhatók. A játszva tanulás elvét követve a szerkesztők két játékot is rátettek a CD-ROM-ra, az egyik a Részből az egész, a másik az Összeáll a kép címet viseli. A többféle keresési, illetve elérési utat tartalmazó kiadvány ára mintegy tízezer forint körül várható, és megvásárolható a múzeumi könyvesboltban, illetve rákerül arra az ajánlati listára, amelynek alapján a középiskolák megrendelhetik. A múzeum rekonstrukciója során arra is mód nyílik, hogy a látogatók a gyűjtemény megtekintése előtt vagy után helyben tanulmányozzák, ahogyan az a világ nagy múzeumaiban, jelentős kiállításain már bevett gyakorlat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.