A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Multiplexláz után

P. Z.
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Hotel Benczúrban három napon át, november 16–18-ig tanácskoznak a kelet-közép-európai filmszakma képviselői. Az év végi tapasztalatcsere célja, hogy a technikai értelemben szélsebesen fejlődő, változó művészeti ág, a film szembenézzen a gondokkal, amelyek éppen az olykor szédületes tempóban bekövetkező változásokból adódnak.Az első napon a hazai filmestársadalom tárja gondjait a nemzetközi konferencia elé. A filmszakma szerkezetéről és irányításáról Tóth Erzsébet miniszteri biztos, a filmtörvénytervezetről Hegedűs László, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kommunikációs igazgatója, a filmforgalmazásról – a számok tükrében – Reichenberger János, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főtanácsosa, a hagyományos és az art mozik szerepéről dr. Port Ferenc, a Budapest Film Rt. vezérigazgatója, a multiplexek szerepéről Kálmán András, az Intercom Rt. ügyvezető igazgatója, a Mozisok Országos Szövetségének munkájáról Petró-czy Sándor elnök beszél. A konferencia tervezett tematikájából egyértelműen kitűnik, hogy az utóbbi évek legégetőbb gondjai kerülnek terítékre. A második nap előadásaiból megtudhatjuk, hogyan próbálnak ellenszert találni a filmszakma fejlődésével szükségképpen együtt járó túlzott üzletcentrizmusra Európában. Joachim Ph. Wolf, a Mozisok Nemzetközi Szövetségének elnöke a jogi és a gazdasági szabályozás lehetőségeit ismerteti. Mit tehet a törvény, a jog a művészfilm védelmében, s egyáltalán azért, hogy ez a művészeti ág se legyen teljes mértékig kiszolgáltatva a piac törvényeinek? A megamozik és a hagyományos mozik viszonyáról, a multiplexláz negatív hatásai elleni védekezés módszertanáról beszél többek között Gug Morlunion, a Mozisok Nemzetközi Szövetsége titkára. Az első két nap záróakkordjaként az előadások témáit konzultációkon vitathatják meg a konferencia résztvevői. A vendégek az utolsó napon megtekintik a Cineplex Odeon Pólus Centert, a Hollywood Multiplex Lurdy Házat mint két tipikus, bevásárlóközponthoz kötődő multiplexet. A Corvin filmcentrum mintát adhat arra, hogyan szolgálhatja egy többtermes megamozi az art hálózat jellegzetességeivel összekombinálva a filmművészetet. Végül a Kossuth mozit a hagyományos filmpark egyik jellegzetes, még életképes „bölényeként” mutatja meg a külföldieknek a hazai filmszakma. A konferencia megrendezését a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az Intercom Rt., a Multiplex Operation Kft., a Xenoton Kft. és a Vetítéstechnikai Bt. támogatása teszi lehetővé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.