Négy ország együttműködése

Tamás Tünde
1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felső-tiszai árvíz egyéves évfordulóján átadták azokat a kritikus töltésszakaszokat, melyek építését a kormány múlt év novemberében megígérte. Kiemelt fontosságú azonban, hogy az érintett országok – Magyarország, Ukrajna, Románia és Szlovákia – közös információs rendszert alakítsanak ki és elmélyítsék a további együttműködést – fogalmazott Fazekas László, a Fetivízig igazgatója.Fazekas László lapunk kérdésére hangsúlyozta: vízgazdálkodásra, elsősorban árvízi fejlesztésekre 2,4 milliárd forintot kaptak a kormányzattól, azonban az összes fejlesztésre 23 milliárd forintot igényelnének. Az új információs rendszer mielőbbi megvalósítását sürgetve elmondta: 1998 novemberében bebizonyosodott, hogy nemzetközi adat- és információcsere nélkül nincs hatékony árvízi riasztás-előrejelzés. Az önkormányzati és személyi tulajdonban lévő épületek, hidak és utak helyreállítási munkálatairól érdeklődve kerestük meg Bodnár Sándort, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökét. Elmondta: minden esetben ellenőrizték a kárigények megalapozottságát. Miután a károsult jelezte a helyi polgármesteri hivatal felé kárigényét, a polgármesteri hivatalok szakértői pontosan felmérték a kárt, majd írásbeli megállapodás után a károsult rendelkezésére bocsátották az összeg 40 százalékát, a többit viszont saját erőből kellett fedeznie. A megyében 1,2 milliárd forint kár keletkezett összesen az önkormányzati és személyi tulajdonú épületekben. Az alelnök szerint késés csak az önkormányzati tulajdonú utak és hidak helyreállításában van, hiszen a kormányzat csak 50 százalékos támogatást nyújt az önkormányzatoknak. Szeptember 3-ig minden ár- és belvíz sújtotta önkormányzati tulajdonú intézményben – egy település kivételével – befejeződtek a felújítási munkálatok. A személyi tulajdonú épületek esetében pedig teljes körűnek mondható a helyreállítás – nyilatkozta Bodnár Sándor, s hozzátette: jelenleg az elszámolás ellenőrzésének befejezésénél tartanak, és az esetleges panaszok kivizsgálását végzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.