A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem a munkabeszüntetés a cél

Bákonyi Ádám
1999. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a kormány nem hajlandó a szociális párbeszédre, országos közszolgálati sztrájkbizottságot hoztunk létre – jelentette be Borbáth Gábor, a Pedagógusok Szakszerveze- tének (PSZ) főtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a bizottság célja nem a sztrájk meghirdetése, hanem a tárgyalások megindítása.Tegnap hat, főként az oktatás és közigazgatás területén működő szakszervezet alakított országos közszolgálati sztrájkbizottságot annak érdekében, hogy a kormány a törvényben előírt módon kezdje meg az érdekegyeztető tárgyalásokat. A kormány az érdekegyeztető fórumokat nem működteti, és azt az ígéretét sem tartotta be, hogy a közigazgatás területén dolgozó érdekvédelmi szervezetekkel három szektorális fórumot hoz létre – mondta Borbáth Gábor. A PSZ főtitkára hozzátette: a bizottságnak nem a sztrájk meghirdetése, hanem a tárgyalások megindítása a célja, ám szükség esetén országos demonstrációra is kész. – Több olyan, a kormányzat oldaláról benyújtott módosító indítvány van a parlament előtt, amelyek összhangban vannak követeléseinkkel – jegyezte meg. A bizottság követelései között az érdekegyeztető fórumok működtetése, illetve a 2000. évi költségvetésre vonatkozóan a létszámleépítések nélküli, legalább háromszázalékos reálbér-növekedés szerepel. A tegnap megalakult sztrájkbizottság tagja a Pedagógusok Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezete és a Tudományos Dolgozók Szakszervezete. – A bizottság nyitott, a létrehozók semmiféle előnyt nem élveznek, ezért bárki csatlakozhat, aki egyetért céljainkkal – mondta Borbáth. A bizottság hétfőn juttatja el követelésit az illetékesekhez, és arra vár, hogy a kormány jelezze tárgyalási szándékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.