Nem késnek a programok

Zivkovic Natália
1999. 11. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes, fogyatékos embereket támogató programok megvalósítására jövőre a tervezettnél valóban kevesebb pénz jut, de ez nem jelenti azt, hogy 2001-ben és az azt követő években ne preferálná a kormány ezeket az elképzeléseket – jelentette ki lapunk kérdésére Harrach Péter szociális és családügyi miniszter.– Súlyos örökséget vettünk át a szociális területen, a lemaradások pótlása nagy terhet jelent és hosszú időt vesz igénybe – fogalmazott Harrach Péter annak kapcsán, hogy a közelmúltban az Országgyűlés bizottsági ülésein és az ellenzék sajtótájékoztatóin elhangzott: a kormány csak szavakban támogatja a fogyatékosokat, a programokhoz nem rendel megfelelő forrásokat. Abból, hogy egy hosszú távú program megvalósítására egy konkrét évben a tervezettnél kevés pénz jut, nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az azt követő években ne preferálná a kormány az adott területet – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a szociális tárca is többet szánt a fogyatékosokat érintő programokra – így a lakóotthonprogramra és a közlekedés akadálymentesítésére –, ám a költségvetés most csak ennyit engedélyezett. De ez a miniszter szerint nem jelenti azt, hogy késésben van a programok megvalósítása. Harrach Péter elmondta: eddig egyetlen évben sem segítették annyi intézkedéssel a fogyatékos embereket, mint az idén. Példaként említette, hogy megalakult a fogyatékosügyi tanács, s a parlament elé került az országos fogyatékosügyi program. Kidolgozták a fogyatékosok egységes támogatásának alapelveit. Ennek keretében jövőre megkezdődnek az állapotfelmérések annak érdekében, hogy 2001-ben már az új támogatást kapja minden rászoruló. A közelmúltban Béki Gab- riella szabad demokrata képviselő kijelentette: a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének megvalósításához a jövő évi költségvetés a tervezett 40 milliárd forintnak csak a 70 százalékát irányozta elő, ami nem teszi lehetővé, hogy a tervezett programok a megfelelő ütemben haladjanak. Hozzátette: „Ha a fogyatékos emberek családiasabb lakótthonba költöztetése később is a jövő évi ütemben halad, akkor a 18-20 ezer rászoruló száz év alatt sem költözhetne emberségesebb környezetbe.” Az esélyegyenlőségi törvény szerint egyébként 2010-ig a kis segítséggel önálló életre képes fogyatékos embereket úgynevezett lakóotthonokba kell költöztetni. Kialakításukra a kormány 200 millió forintot irányzott elő jövőre, amelyből 120 fő elhelyezését lehetne megoldani. Több ellenzéki képviselő is sajnálatosnak nevezte, hogy 2000-ben – a rendszerváltás óta először – a négy nagy országos, fogyatékosokat képviselő szervezet költségvetési támogatása nem növekszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.