A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem változik a büdzsé

J. Á.
1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnapi ülésén elfogadta a Dunával kapcsolatos magyar kormányzati álláspontot rögzítő dokumentumot, valamint áttekintette a költségvetési vita során benyújtott módosító indítványokat. Ezek közül csak azokat támogatta, amelyek nem rontják a büdzsé helyzetét, és nem érintik a fő összegeket. Az ülést a hétfőn műtéten átesett Orbán Viktor kormányfő távollétében Kövér László titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter vezette.Borókai Gábor szóvivő tájékoztatója szerint a kormány csak azokat a módosító indítványokat támogatta, amelyek nem rontják a büdzsé helyzetét, és nem érintik a korábban meghatározott fő keretszámokat. Eszerint a reorganizációs gazdakeret 55 milliárd forintra bővült, a cigány fiatalok ösztöndíjrendszerét és kollégiumi elhelyezését 150 millióval egészítették ki, a pedagógusok minőségi bérpótléka pedig jövőre majdnem duplájára emelkedik. A kormány elfogadta azt a tárgyalási dokumentumot, amely a bősi vízlépcsővel kapcsolatos tárgyalások során a magyar szakmai álláspontot rögzíti. Eszerint hazánk nem kíván vízerőművet építeni a folyón.Mint azt Székely László dunai kormánybiztos elmondta: Magyarország áramtermelési kapacitása 2008-ig megfelelően ki van használva. Ezért hazánknak nincs szüksége a bősi turbinákban keletkező további energiára. Nem tudott pontos választ adni arra az újságírói kérdésre, hogy a lemondott villamos áramért mennyi vízre tart igényt Magyarország. Kijelentette: reményeink szerint legalább 10 és 25 százalék közé tehető ez a mennyiség, amely a két fél megállapodásától függ. A kormány tegnap áttekintette az uniós csatlakozási folyamatot. Megtudtuk, hogy novemberben a megbeszélések négy újabb fejezettel, az igazságügyi, a belügyi, a személyek szabad áramlását rögzítő és a pénzügyi fejezetekkel bővülnek. A határok védelme és a vízumpolitika tekintetében hazánk elfogadja és alkalmazni kívánja a közösség vívmányait, valamint feltételeit. A schengeni elvárások értelmében a magyar határőrségnek 24 milliárd forintos fejlesztési beruházást kell végrehajtania abban az esetben, ha Szlovákia és Szlovénia irányában nem kell megerősíteni a határ védelmét. Borókai kívánatosnak nevezte, hogy addigra, mire hazánk uniós tagállam lesz, a közösség országai Romániával szemben szüntessék meg a vízumkötelezettséget. A miniszterek eldöntötték, hogy a betegápoló irgalmas rend két részletben visszakapja az ORFI-kórház épületegyüttesét, valamint határozatot hoztak arról, hogy Magyarország kilép a KGST egykori pénzintézetéből, a Nemzetközi Beruházási Bankból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.