A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Nyugdíjvita

Z. N.
1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyugdíjemelés mértékének alkotmányosságát vitató indítványok ugyan az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői napirendjén is szerepelnek, de végső döntés most sem lesz a kérdésben – tudtuk meg. Az Ab sajtóosztályán elmondták: a taláros testület állásfoglalása az év végéig mindenképpen megszületik.Az év elején több nyugdíjas-szervezet is az Ab-hez fordult, mert kifogásolták az idei nyugdíjemelés törvényességét. A taláros testület többször tárgyalta már a kérdést, döntést azonban még nem hozott. Németh János, az Ab elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott: az ügyet kiemelten kezelik, a döntés azért húzódik, mert nagyon körültekintő vizsgálatot igényel. A nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetek beadványukban többek között azt sérelmezték, hogy a Horn-kormány idején elfogadott törvény módosításáról szóló tervezetet érdekegyeztetés nélkül terjesztette a kormány a parlament elé. A korábbi jogszabály szerint az idén a nyugdíjasok egyszeri, nagyobb mértékű – átlagosan 20 százalékos – emelést kaptak volna, ám az Orbán-kormány átlagosan csak valamivel több, mint 14 százalékot biztosított – áll a beadványban. Az érintett szervezetek szerint az eredeti tervekhez képest a nyugdíjasok zsebébéből 50 milliárd forintot húztak ki az idén. Az Ab korábbi határozataiban is utalt a kormány érdekegyeztetési kötelezettségére, igaz a testület azt is kimondta: ha az érdemi egyeztetés nélkül hozott döntés más szempont-ból nem tekinthető alkotmánysértőnek, nincs ok intézkedésre. Sándor László, az MSZOSZ elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a nyugdíjemelés jövő évi tervezett mértékével sem értenek egyet, legalább 11-12 százalékot tartanak szükségesnek. Az MSZOSZ nyug-díjasválasztmányának elnöke, Czerván Mártonné lapunknak elmondta: egyeztetést kezdtek a különböző nyugdíjasszer-vezetekkel, hogyan tiltakozzanak az őket ért hátrányok miatt. Hozzátette: a nyugdíjasok közel kétharmada – mintegy kétmillió ember – él 30 ezer forint alatti nyugdíjból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.