A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Önkormányzati dilemmák

1999. 11. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyhatóságok jövő évi működéséhez szükséges pén-zek elosztása körül egyre nagyobb viták dúlnak a parlamentben és az önkormányzatokban. Mint ismeretes, a kormányzati tervek szerint az úgynevezett „szabadpénzek” helyett a kötelező feladatok ellátásának fedezetét erősítik. A források csökkenését a kormánypárti vezetésű településeken is fájlalják, ám az ellenzéki irányításúaktól eltérően nem beszélnek összeomlásról vagy csődhelyzetről.Tarlós István, Óbuda polgármestere a 2000. évi költségvetési tervezésről elmondta: a személyi jövedelemadó helyben maradó részének csökkenése Budapesten kedvezőtlenebb helyzetet teremt. A fővárosi kerületeket sújtják a baloldali vezetésű városháza központosító intézkedései, például a helyi adók egységesítésére tett kísérletek is erre utalnak. A polgármester a központi költségvetés valós számadatai nélkül nem tud konkrétumokról beszélni, azonban a kötelező feladatok ellátásával jövőre sem lehet gond Óbudán. Hozzátette: az Országgyűlés előtt rengeteg javaslat van, a kerület ezek megtárgyalására vár. Budakalász jövőre 20 millió forinttal kevesebb állami forráshoz jut, mint az idén. Harcsa Lajos, a polgári pártok által támogatott független polgármester szerint sokan tévesen támogatásnak hívják a központi pénzeket, pedig ezek a források csak a helyben megtermelt javakat juttatják vissza. Az önkormányzat idei költségvetésében szereplő 30 milliós hiány tovább növekedhet, ám a kötelező feladatok nem kerülhetnek veszélybe – húzta alá a település első embere. Miért intézett támadást a kormány Budapest ellen? – tette fel a kérdést a parlamentben napirend előtti felszólalásában Kóródi Mária SZDSZ-es képviselő. – Amióta ellenzéki főpolgármestert választottak a budapestiek, a kormány döntései nem a főváros építéséről, hanem szerződésszegésekről, elvonásokról, a vidéki és fővárosi érdekek szembeállításáról szólnak – fogalmazott. Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár visszautasította a politikus állításait. Szerinte Demszky Gábor szinte tudatosan törekszik arra, hogy konfrontálódjon a kormánnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.