Oroszország mentegetőzik a csecsenföldi hadjárat miatt

1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igor Ivanov orosz külügyminiszter tegnap Helsinkiben kijelentette: a csecsenföldi válságot „politikai úton” kell megoldani. „A helyzet egyre rosszabb. Megoldása politikai úton érhető el” – idézte az AFP az orosz külügyminisztert, aki az Európai Unió külügyminisztereinek az EU északi térségeiről folytatott megbeszéléséhez csatlakozott. „Oroszországnak az az érdeke, hogy minél hamarabb befejeződjenek a terroristaellenes hadműveletek, és megkezdődjék a politikai rendezés”– idézte a Reuters. Ivanov tanácskozott az EU soros elnökségét ellátó Finnország külügyminiszterével, Tarja Halonen asszonnyal is. Tegnap Javier Solana, az EU külügyi és biztonságpolitikai főmegbízottja felhívással fordult Oroszországhoz annak érdekében, hogy Moszkva kezdje meg hadai kivonását Csecsenföldről, és fordítson több energiát a diplomáciai megoldás keresésére. Ivanov válaszul ismét kijelentette: a csecsen válság „orosz belügy”. Előzőleg az EBESZ tényfeltáró küldöttségének vezetője, a norvég Kim Traavik Ingusföldön tett látogatása során kijelentette: a csecsenföldi helyzet „nem orosz belügy”. Az Isztambulban november 17-én kezdődő EBESZ-csúcsértekezletre a kaukázusi helyzetről tanulmányt készítő bizottság a tervezettnél hamarabb befejezte látogatását, mert az orosz hatóságok nem tették lehetővé beutazásukat Csecsenföldre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.