Palotás pert vesztett

Vill.226MTI
1999. 11. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította Palotás János keresetét, amelyet a Postabank ellen nyújtott be annak megállapítására: a büki golfpálya értékesítésekor kapott 920 millió forint a valós értékhez képest feltűnően alacsony. A Postabank illetékesei továbbra is azt állítják, hogy Palotás ezen ügyletét nem lehet szétválasztani a vállalkozó részvényesi perétől, amelynek nemrégiben hozott elsőfokú ítéletét a Postabank megfellebbezi.A bíróság döntését nem a Postabank védekezésére, hanem arra alapozta, hogy az ügyben a polgári törvénykönyv csak másodlagos hatályú. A társasági törvény szerint pedig nem lehet a társasági szerződést a vállalkozó által kifogásolt, feltűnően nagy értékaránytalanság miatt utólag módosítani. Palotás János a döntést követően elmondta: indítványában csak a konkrét adásvételi szerződést támadta, amelyet véleménye szerint a polgári törvénykönyv szabályoz. Meglátása szerint a bírói ítélet nem jogsértésen, hanem félreértésen alapulhat, és fellebbezni fog ellene. A vállalkozó a perben 2,4 milliárd forint tőke plusz a kamatok megfizetésének elismerését kérte a bíróságtól, mivel szerinte a felesége és általa eladott százszázalékos üzletrészt a Postabank rövid határidőn belül há-rom milliárd forintért adta tovább. Ez alatt az idő alatt pedig nem történt olyan változás, ami értéknövekedést okozhatott az üzletrészben. A bíró kétmillió forint perköltség megfizetésére kötelezte Palotás Jánost és nejét. Olt Boglárka, a Postabank sajtófőnöke lapunknak elmondta: a pénzintézet továbbra is arra az álláspontra helyezkedik, amely szerint a jelen eljárás szorosan összefügg a Palotás János által kezdeményezett részvényesi perrel, amely nem jogerős ítélete ellen a Postabank természetesen fellebbez. Hozzátette: mivel Palotás részvényvásárlási tranzakcióját nem lehet elválasztani a Hungária Golf Kft. üzletrészeire vonatkozó adásvételi ügylettől a bank a vállalkozó részvényesi perét semmiképpen nem tekinti precedens értékűnek, hiszen az nem hasonlítható a többi kisrészvényes helyzetéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.