A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Pályázat a győri víztisztítóra

M.M.
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri önkormányzat egymilliárd forintot tudna áldozni a város víztisztító berendezésére, amelynek létesítése a bősi erőmű építésével egyidejűleg szakadt félbe. Pedig nagy szükség lenne a berendezésre, jelenleg ugyanis a mosoni Duna-ág víztisztasága a beömlő szennyvíz miatt mindössze 44 százalékos, a tisztító üzembe helyezésével ez az arány 98 százalékra változhatna.Eredics Imre alpolgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a város egymilliárdja nem elegendő a víztisztító megépítéséhez, ezért nemzetközi pályázatot írnak ki a projekt megvalósítására. Annyi már most bizonyos, hogy a beruházás legalább két évet vesz igénybe. Az alpolgármester több olyan helyi vállalkozást is ismer, amelynek jó referenciái vannak, s eséllyel pályázhat majd a tisztítómű megépítésére. Egyébként a szakminisztérium is megígérte anyagi támogatását. A helyi adókkal kapcsolatos kérdésre a városatya azt felelte, hogy azokat képtelenség tovább emelni. Ebből a forrásból az idén 2,6 milliárd forint folyik be, s ezt teljes egészében az infrastruktúra fejlesztésére fordítják. Aggályos viszont, hogy ha a tervek szerint 40 százalékot elvon a központi költségvetés, felborul a város gazdálkodása, hiszen egymilliárd forint lesz a veszteség. Ebben az esetben nem lesz miből fejleszteni. Vannak azonban olyan területek, ahol Győr kifejezetten sikereket könyvelhet el. Már ha egyáltalán sikernek mondható, hogy a városban munkaerőhiány van. A munkanélküliségi ráta 3,1 százalékos. A multinacionális cégek egyaránt keresnek szakképzett és szakképzetlen dolgozókat. A felmérések szerint a Csallóközből is tudnának fogadni mintegy 100 vendégmunkást. Az Audi és Philips anyaországbeli dolgozóinak többsége jelenleg ingázik, hiszen például gyerekeiket sem tudják Győrben taníttatni. Még többen lesznek, ha valóban megvalósulnak a két cég fejlesztő-központjai a nyugat-magyarországi városban. Éppen ezért már meg is kezdték a lakóparkok építését, ahol a külföldi családok letelepedhetnek. A város oktatási programjában is szerepel a nyelvképzés továbbfejlesztése. Szeretnék elérni, hogy a külföldi cégek dolgozóinak gyerekei Győrben járhassanak iskolába, s anyanyelvükön tanulhassanak. Ehhez elengedhetetlen a pedagógusok átképzésének megszervezése, amire megvan a készség az érintettek részéről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.