A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Pelét a diktatúra segítette

K. B.
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghökkentő hír látott napvilágot Latin-Amerika egyik legnagyobb példányszámú újságjában, a Folha de Sao Pauló-ban. A napilap azt állítja, hogy a futball koronázatlan királyát, Pelét a hatvanas években az akkori katonai diktatúra pénzzel támogatta, nehogy a sztár a baloldal pártjára álljon. A közzétett dokumentumok 1964 és 1985 közötti időből származnak, eddig az egyik egykori kormánytag őrizte azokat. E források szerint a Brazil Sportszövetség (CBD), amelyet akkortájt Joao Havelange, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) volt elnöke vezetett, jelentős pénzösszeget utalt át Pelé vállalkozásainak, hogy azokat a csődtől megmentse. Ez az átutalás hiányt okozott a szervezetnél, amelyet a katonai rezsim vezetői pótoltak különböző alapokból szociális kiadások címen. Pelé és Havelange között szoros érdekszövetség alakult ki már a hatvanas években. Az elnök elsimította Pelé adósságait, s cserébe azt kérte, hogy a futballcsillag aktívan kampá-nyoljon az ő elnöksége mellett. Havelange ezenkívül megígérte, hogy segít Pelé reklámkarrierjének egyengetésében, olyan nagy cégeknél, mint az Adidas vagy a Pepsi. A katonai diktatúra vezetőit sem holmi emberbaráti szándék motiválta, hanem azt akarták elkerülni, hogy Pelé a rendszer ellen lázadók vezérévé váljon, hallatlan népszerűsége miatt. Ezért 1965-ben lehetővé tették, hogy Pelé – mai áron számolva ötmillió dollár értékű – segélyt kapjon. Nem vizsgálták Pelé adóbevallását 1970-ben, pedig a papíron feltüntetett 20 ezer dollár háromszázötvenszeresét (!) kereste abban az évben a dokumentumok szerint. Csődeljárást indítottak volna Pelé cégei ellen 1972-ben, de Havelange kifizette az adósságok jelentős részét. 1974-ben Ernesto Geisel kormánya vizsgálatot indított a CBD-nél, mert gyanították, hogy Havelange Pelé megsegítésére használta a szervezet pénzét. Az elnöknek készített jelentés feltárta, hogy Havelange összesen – mai értéken számítva – 18,5 millió dolláros hiányt okozott, de a vizsgálatot leállították, mert féltek a botránytól. A napilap ezenkívül részleteket közölt Have-lange leveleiből, amelyekben javasolja a Pepsi vezetőinek, hogy Pelét alkalmazzák termékeik reklámozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.