Pénzbírság a rongálónak

Bákonyi Ádám
1999. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idegen vagyontárgy megrongálásának bűntette miatt százötvenezer forintos bírsággal sújtotta Fríz Jánost a fővárosi II–III. kerületi bíróság. Mint ismeretes, Fríz volt az, aki július 11-én a Kiscelli Múzeumban megrendezett Nitsch-kiállításon, festékszóróval Dávid-csillagot festett A nagy bikatakaró című alkotásra.– Furcsán és egyoldalúan kezelt bizonyos filozófiai kérdéseket a művész – mondta a tárgyaláson Fríz János, aki nem ismerte el bűnösségét. Azzal érvelt: tette nem minősíthető rongá-lásnak, mivel azt az egyoldalúság elleni felhívásnak szánta, és a Dávid-csillag felfestésével tulajdonképpen kijavította az alkotást. A zsidó vallásnak ugyanúgy része volt a véráldozat, mint a kereszténynek – mondta a vádlott. Fríz július 10-én a vendégkönyvben német nyelven írt ugyan egy üzenetet, de mivel – állítása szerint – félt attól, hogy az a művészhez nem jut el, másnap elkövette tettét. A tárgyaláson kiderült: az okozott kár értéke több mint 300 ezer forintra rúgott, azonban a szakemberek munkájának köszönhetően augusztus 30-án a kép – melynek értéke 50 ezer márka – elhagyhatta az országot. A bíróság végül idegen vagyontárgy megrongálásának bűntette miatt százötvenezer forintos bírsággal sújtotta a vádlottat, figyelembe véve büntetlen előéletét és anyagi helyzetét. Fríz bűnösségét nem ismerte el és fellebbezéssel élt. Emlékezetes, hogy Hermann Nitsch nyári kiállítása nagy felháborodást keltett, mások mellett a magyarországi történelmi egyházak is tiltakoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.