PHARE-pénz 226 agrárképviseleteknek

Valkó Béla
1999. 11. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság, valamint a Copa, a Cogeca és a Geja (az Európai Unió magángazdálkodóinak, szövetkezeteinek és fiatal agrárgazdálkodóinak érdekképviseleti szervezetei) 2,5 millió euró költségvetésű projektet indított el azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a tíz kelet- és közép-európai tagjelölt állam országos szintű mezőgazdasági érdekképviseleti szervezeteinek, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar EU-joganyagának végrehajtására és betartására vonatkozó gyakorlati ismeretek elsajátítása érdekében. A finanszírozás a PHARE Business Support Programja – Vállalkozásokat Segítő Program – keretében történik. A program hivatalos magyarországi beindítására tegnap került sor.Az Európai Unió három nagy mezőgazdasági ernyőszervezete, a Copa, a Cogeca és a Ceja konzorciumot alakított azzal a céllal, hogy a magyar mezőgazdasági érdekképviseletek felkészülését segítendő, a PHARE BSP programjához kapcsolódóan, technikai segítségnyújtási programot dolgozzon ki. Ennek eredménye a „Segítségnyújtás a közép- és kelet-európai magángazdálkodói, szövetkezeti és fiatal agrártermelői szervezetek számára” címet viselő PHARE-projekt, amelyben 6 magyar érdekképviselet, az Agrya, a Hangya Szervezetek, a Magyar Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Magyar Parasztszövetség, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége vesz részt. A program 2000. szeptember végén zárul. Mint megtudtuk, az Európai Unió minden egyes tagjelölt országban szakértőt alkalmaz erre az időszakra azzal a céllal, hogy tanácsokkal lássa el a programban részt vevő nemzeti szervezetek képviselőit, és átadja a kérdéssel kapcsolatos tapasztalatait. Ezzel a feladattal az unió Magyarországon Odiel Zwaenepoelt bízta meg, aki a belgiumi Boerenboendből érkezett hozzánk. A projekt összesen, Magyarország esetében, négy érdekképviseleti szakembernek tesz lehetővé külföldi tanulmányutat. Az érintettek gyakorlati ismereteket szerezhetnek a fogadó érdekképviseleti szervezet működésére vonatkozóan: részt vesznek azok mindennapi tevékenységében. Az agrárgazdálkodó szervezetei fiataljai számára 8 napos tanulmányutat szerveznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.