A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Primo Nebiolo gazdaggá tette a királynőt

S. M.
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenhat éves korában, vasárnap elhunyt Primo Nebiolo temetése ma délután lesz Rómában, a sportvilág számos vezetője kíséri utolsó útjára a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnökét.Gyászol az atlétavilág, meghalt uralkodója, aki 1981-től irányította a nemzetközi szövetséget. Életében, s valószínűleg halála után is szélsőségesen ítélik meg sportvezetői munkásságát. Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke például századunk egyik legjelentősebb sportvezetőjének nevezte, míg honfitársa, az olimpiai bajnok vágtázó Livio Berruti – már-már kegyeletsértően – azt nyilatkozta: „Nebiolo korrumpálta és beszennyezte a sport eszméjét.” Ki is volt valójában a termete szerint kicsiny, tetteit tekintve nagy olasz? A közeljövőben erre a kérdésre sokan megpróbálnak majd pontos választ adni, ami viszont szinte lehetetlen. Azt még Nebiolo ellenfelei is elismerik, hogy vezetésével a népszerű, de szegény atlétikából két évtized alatt gazdag sportág lett, amelyben dollármilliók mozognak. Az asztal fölött, mert megszűntek a feketepénzek, ma már csak nevetséges emlék, amikor a hetvenes években az atlétika csillagai a stadionok vécéiben vették át a pénzdíjakat. Nebiolo, a kemény, határozott sportvezető, ha üzletről volt szó, nem tisztelte a hagyományokat, ő vezette be 1983-ban az atlétikai világbajnokságot, amely hatalmas anyagi sikert hozott. Munkatársától hallottam, hogy az első vébén több világklasszis fennakadt a doppingvizsgálaton, az elnök azonban közbelépett, megakadályozta, hogy egy hatalmas botrány beárnyékolja az újszülöttet. Nebiolo ugyan sohasem hangoztatta, de alkalmazta azt az elvet, hogy a cél szentesíti az eszközt. Éppen ezért nehéz egyöntetűen megítélni életművét. Az atlétika teljhatalmú ura, diktátora a sportok királynőjét ugyan nem állította ki a világ stadionjaiba strichelni, de arra kényszerítette, hogy beálljon a profi sportágak táborába, ahol az egyetlen elfogadott érték a pénz. A sportág híveinek többsége hálásan ezt az atlétika korszerűsítésének tekinti, a kisebbség viszont a szép, tiszta eszmék elárulásának. Hívei ma délután fájó szívvel búcsúznak Primo Nebiolótól az örök városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.