A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Raúl a Real Madrid megmentője

K. B.
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki azt mondja a spanyol labdarúgó-bajnokság rajtja előtt, hogy a 11. fordulóban sorra kerülő Rayo Vallecano–Real Madrid meccset a résztvevők az első és a tizenharmadik helyen várják, akkor a kommentár csak annyi: érvényesült a papírforma. Ha azonban hozzáteszi, hogy az újonc lesz az első, a sztárcsapat a tizenharmadik, akkor biztosan bolondnak nézték volna. Pedig ez történt: a harmadik számú fővárosi csapat mindössze 15 ezres stadionjában a tabella élén állva fogadta a nagynevű, de az elmúlt nyolc fordulóban nyeretlen riválisát. A meccs rémálomszerűen, vagy úgy is mondhatnánk, menetrendszerűen kezdődött a vendégek számára. Először a Real védelme hibázott óriásit, majd Bizarri hozta a szokásos potyagólját, és máris 2-0 volt a Rayo javára. Eddig ismerősnek tűnt a képlet, a Real Madrid előző meccseiről, de ezúttal valami történhetett a királyi gárdánál, mert összekapták magukat. Morientes góljával megkezdték a felzárkózást, amit az sem tört meg, hogy a 60. percben a gólszerző második sárga lapja miatt idő előtt pihenőre tért. Ugyanis – ki tudja, hányadszor – jött Raúl. A legjobb spanyol játékosnak tartott csatár először egy büntetőt harcolt ki, amelyet Hierro értékesített – majd pár perccel a lefújás előtt megszerezte a győztes gólt, megmentve csapatát a botránytól (2-3). A régóta várt győzelem nem csillapította a kedélyeket a csapatnál, mert John Toshack edző három nappal ezelőtt találkozott az együttes négy meghatározó emberével (Hierro, Raúl, Sanchis, Redondo), és megígérte, hogy nem hibáztatja nyilvánosan a játékosait, most felrúgta ezt a megállapodást: „A kapott gólok nem taktikai hibákból, hanem egyéni fegyelmezetlenségből származtak. A legnagyobb gondot a kapus jelenti számomra.” Nyilatkozatával Toshack nemcsak a játékosok és az elnökség elégedetlenségét vívta ki, hanem a még pártján álló szurkolók szimpátiáját is elvesztette, ezek után senki sem csodálkozna, ha az első vereség után menesztenék. Elszalasztotta a lehetőséget a Barcelona, hogy visszavegye az első helyet a Rayótól. A várakozással ellentétben az újonc Malaga meglepetést okozott a Nou Campban. A vendégek az esélytelenek nyugalmával léptek pályára, és a 12. percben már két góllal vezettek. Az európai színtéren remekül teljesítő katalánok ezúttal csak futottak az eredmény után, erejükből mindössze Bogarde szépítő góljára tellett (1-2). A vereség intő jel lehet Louis van Gaal edzőnek, a védelmen javítani kell. A november amúgy hagyományosan gyenge hónapja a Barcelonának, tavaly is ekkor került krízisbe a csapat, amelyből csak január végére tudott kivergődni – igaz, utána bajnok lett. A mostani kudarc azt sugallja, hogy ebben az évben sem lesz másként, az utolsó öt bajnokiján csupán öt pontot szerzett a Barcelona. A szurkolóknak pedig marad a remény, hogy a befejezést illetően is ilyen hagyománytisztelő lesz a csapat, azaz újból bajnokságot nyer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.