Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Saját vizek horgászoknak

Cselényi György
1999. 11. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabolcs-Szatmár-Beregben – de minden bizonnyal az országban másutt is – saját vízterületről álmodnak a horgászegyesületek, avagy máris azon izgulnak, mit hoz számukra a majdani licit.Mindezek hátterében az áll, hogy 2001-től a halászati és horgászati törvénynek életbe lépnek azon passzusai, amelyek előírják, hogy az állami tulajdonban lévő vízterületek halászati és horgászati hasznosításának joga licitálás révén szerezhető meg. Az egyesületek most saját vízterületre csak akkor tehetnek szert, ha az adott föld esetében művelésiág-változás történik, amelynek nyomán halastavat hoznak létre. – A folyók és a holtágak állami tulajdonban vannak, s azok halászati-horgászati hasznosítását az állam annak idején az FM közreműködésével, közvetítésével oldotta meg – mondta lapunknak Malelczky Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sporthorgász Egyesület társadalmi elnöke. 2001-től licitálás útján dől el, hogy az adott helyen kinek lesz joga halászni, horgászni, ugyanez a helyzet az önkormányzati tulajdonban lévő bányatavak esetében. Az elnök közölte: Szabolcsban a horgászegyesületek a használatukban lévő területeken jól gazdálkodtak, a vizeket halasították, s gondoskodtak az őrzésről is. 2001-ben meglehetősen bonyolult helyzet alakulhat ki, mert az egyesületek igénylik, hogy az általuk elvégzett halasítás, valamint a létrehozott zsilipek és a különböző műtárgyak értékét majdan térítsék meg számukra, amit a licitálás során figyelembe kell venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.