Seattle: az utcán kezdték

Hommer Tibor
1999. 11. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenezres tüntetésre ébred ma Seattle, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri értekezletének helyt adó egyesült államokbeli város. A tüntető csoportok álláspontjai eltérnek. Akárcsak a „millenniumi értekezletre” érkező, 134 országot képviselő miniszterek álláspontjai.Legyen-e újabb WTO-tárgyalási forduló vagy sem, folytatódjék-e a világkereskedelem liberalizációja? – ezt hivatott eldönteni három nap leforgása alatt a WTO seattle-i miniszteri tanácskozása úgy, hogy a genfi WTO-nagyköveti delegációk mindmáig még az értekezlet napirendi javaslatairól sem tudtak megegyezni. Seattle-ben szakszervezetek, állat- és környezetvédők, az exportszubvenciók mellett és ellen tüntetők ötvenezres tömege szolgáltatja három napon át a háttérzajt a világ eddigi legnagyobb kereskedelmi tanácskozásához. A miniszterek ülésterme sem lesz mentes az éles vitáktól: a három szekértáborra szakadt WTO-tagok érdekei homlokegyenest eltérnek, s egy nappal a tanácskozás előtt még semmi remény arra, hogy engednének merev álláspontjukból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.