Sikeres a BSA Magyarország

Szöghy Katalin
1999. 11. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt négy esztendő alatt már több bírósági ítélet született szoftverlopási ügyekben, ám a legutóbbi, tatabányai ítélet sok szempontból mérföldkő. Ugyanis először fordul elő, hogy szoftverügyben felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. Egy győri kft. két volt vezetőjét egyévi, illetve nyolc hónapi felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették. Az azóta már megszűnt PC Trade Computer Kft. ügyét kettéválasztotta a bíróság. A cég ügyfeleivel, a felhasználókkal szemben már tavasszal lezárult a bírósági eljárás, a vádlottakat próbára bocsátották vagy megrovást kaptak. A cég két vezetőjét a szerzői jogok különösen nagy kárt okozó megsértésének bűntettével vádolták. A bíróság az ítélet kiszabásakor figyelembe vette, hogy az eljárás már több mint négy évvel ezelőtt kezdődött. Ám nem csak a korábbinál szigorúbb ítélkezési gyakorlat szolgálja a legális szoftverhasználat általánossá válását. A Business Software Alliance (BSA) Magyarország, mint üzleti szoftver szövetség, öt évvel ezelőtti megalakulása óta ennek a célnak a szolgálatában tevékenykedik. Elsősorban úgy, hogy jó példákkal szolgál a felhasználóknak. Ezért indította el annak idején pozitív kampányát, amelyhez 11 hazai cég csatlakozott, köztük az ország legnagyobb vállalatai is. Az első kampány sikerén felbuzdulva idén szeptemberben újabb kampányt hirdettek. A 15 csatlakozó között van ezernyi PC-t üzemeltető cégóriás, feltörekvő középvállalkozás, városi tűzoltóság, kerületi önkormányzat és mezőgazdasági szövetkezet; a hazai szoftverfelhasználók teljes körét reprezentálják. Valamennyien vállalták, hogy auditáltatják szoftvereiket, s ezentúl csak jogtiszta programokkal dolgoznak. A szívós munka eredmé-nyeit jól szemlélteti a javuló statisztika: míg kezdetben a hazai számítógépeken futó száz szoftver közül 90 illegális volt, ma már csak 57-re tehető a számuk. Jó tudni, hogy a szoftverlopások visszaszorításában a rendőrség jár az élen. A gazdaságvédelemmel foglalkozó nyomozók rendszeres képzéseken vesznek részt, hogy felismerjék a lopott, nem jogtiszta számítógépes programokat. Az adórendőrséggel ugyan még nincs képzési megállapodása a BSA-nak, de jó tudni, hogy egy „egyszerű” szoftvermásolásból könnyen lehet adócsalás. Például egy cég vásárol mondjuk száz számítógépet. A számláikat lekönyvelik, visszaigénylik az áfát, évente leírják az amortizá-ciót. Ám a PC operációs rendszer nélkül nem működik. Ha a 100 PC számlája mellett csak harminc szoftveré szerepel, akkor hetven számítógép hivatalosan nem működik, nem lehetne utánuk visszaigényelni az áfát és leírni az amortizációt. Illetve, ha ezt megtették, tucatnyi rendeletet sértettek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.