A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Sikeres a BSA Magyarország

Szöghy Katalin
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt négy esztendő alatt már több bírósági ítélet született szoftverlopási ügyekben, ám a legutóbbi, tatabányai ítélet sok szempontból mérföldkő. Ugyanis először fordul elő, hogy szoftverügyben felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. Egy győri kft. két volt vezetőjét egyévi, illetve nyolc hónapi felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették. Az azóta már megszűnt PC Trade Computer Kft. ügyét kettéválasztotta a bíróság. A cég ügyfeleivel, a felhasználókkal szemben már tavasszal lezárult a bírósági eljárás, a vádlottakat próbára bocsátották vagy megrovást kaptak. A cég két vezetőjét a szerzői jogok különösen nagy kárt okozó megsértésének bűntettével vádolták. A bíróság az ítélet kiszabásakor figyelembe vette, hogy az eljárás már több mint négy évvel ezelőtt kezdődött. Ám nem csak a korábbinál szigorúbb ítélkezési gyakorlat szolgálja a legális szoftverhasználat általánossá válását. A Business Software Alliance (BSA) Magyarország, mint üzleti szoftver szövetség, öt évvel ezelőtti megalakulása óta ennek a célnak a szolgálatában tevékenykedik. Elsősorban úgy, hogy jó példákkal szolgál a felhasználóknak. Ezért indította el annak idején pozitív kampányát, amelyhez 11 hazai cég csatlakozott, köztük az ország legnagyobb vállalatai is. Az első kampány sikerén felbuzdulva idén szeptemberben újabb kampányt hirdettek. A 15 csatlakozó között van ezernyi PC-t üzemeltető cégóriás, feltörekvő középvállalkozás, városi tűzoltóság, kerületi önkormányzat és mezőgazdasági szövetkezet; a hazai szoftverfelhasználók teljes körét reprezentálják. Valamennyien vállalták, hogy auditáltatják szoftvereiket, s ezentúl csak jogtiszta programokkal dolgoznak. A szívós munka eredmé-nyeit jól szemlélteti a javuló statisztika: míg kezdetben a hazai számítógépeken futó száz szoftver közül 90 illegális volt, ma már csak 57-re tehető a számuk. Jó tudni, hogy a szoftverlopások visszaszorításában a rendőrség jár az élen. A gazdaságvédelemmel foglalkozó nyomozók rendszeres képzéseken vesznek részt, hogy felismerjék a lopott, nem jogtiszta számítógépes programokat. Az adórendőrséggel ugyan még nincs képzési megállapodása a BSA-nak, de jó tudni, hogy egy „egyszerű” szoftvermásolásból könnyen lehet adócsalás. Például egy cég vásárol mondjuk száz számítógépet. A számláikat lekönyvelik, visszaigénylik az áfát, évente leírják az amortizá-ciót. Ám a PC operációs rendszer nélkül nem működik. Ha a 100 PC számlája mellett csak harminc szoftveré szerepel, akkor hetven számítógép hivatalosan nem működik, nem lehetne utánuk visszaigényelni az áfát és leírni az amortizációt. Illetve, ha ezt megtették, tucatnyi rendeletet sértettek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.