A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Sport a fegyverek árnyékában

Salánki Miklós
1999. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lochmayer György a legutóbbi két olimpián csapatvezetőként, előtte három nyári játékon csapatvezető-helyettesként vett részt. A hatvanöt éves nyugdíjas sportvezető nyolcadik olimpiájára készül, szaktanácsadóként segíti utódja, Molnár Zoltán munkáját.Régi igazság, hogy a sportversenyeken a siker sok gondot, problémát feledtet, s idővel csak a szépre emlékezünk. Az 1976-ban Montrealban rendezett olimpián nagyon nehezen születtek a magyar aranyak, s mindössze négy lett belőlük. – Az első fegyveres olimpiát Montrealban rendezték – emlékezett vissza Lochmayer György. – Az 1972-ben Münchenben történt terrortámadás után a kanadaiak nagy gondot fordítottak a biztonságra: még a versenyzőket szállító autóbuszokon is fegyveres katona volt. Sajnos az elmúlt huszonhárom évben pozitív változás nem történt, a világ ifjúságának békés találkozóján egyre több a fegyver. A versenyzők és az edzők is tartottak a Barcelonában 1992-ben rendezett olimpiától, mert a forró spanyol nyárban az olimpiai falu szobáiban nem volt légkondicionáló. A kedélyeket azonban gyorsan lehűtötte a magyar csapat kitűnő szereplése... – A rajt előtt nagyon sok problémánk volt Barcelonában, ahol csődhelyzetbe került a közlekedés és a szállítás. Aztán, ha lassan is, de belelendült a gépezet, s ami még fontosabb volt a számunkra: beindultak sportolóink is. Az olimpia első hetében úszóink öt aranyérmet nyertek, a birkózók kettőt, s kellemes meglepetésre a cselgáncsozók is szereztek egy elsőséget. Ez megkönnyítette a csapatirodán dolgozók helyzetét, mert a siker hatására az edzők és a sportolók a versenyekre összpontosítottak, nem a körülményekkel voltak elfoglalva. Az olimpiai falu nem csupán a résztvevők szálláshelye volt, hanem kulturális és szórakoztatóközpont, ahol felejthetetlen hangulat uralkodott. A centenáriumi aranyolimpiát nagy meglepetésre Athén helyett Atlantában rendezhették, s mint utóbb kiderült, a szavazás előtt megvesztegették a NOB tagjait. Kellemetlen meglepetésre a pénz olimpiája csúfosan megbukott. – Csapatvezetőként először Atlantában szembesültem azzal, hogy mindent a pénz mozgatott, kis túlzással egyedül a levegőért nem kellett fizetnünk. Kellemetlen élményem maradt; hiába őrizték a falut, ha a bent dolgozó szarkák fosztogatták a sportolók és az edzők pénztárcáit. Így az a szomorú eset történt a világ egyik leggazdagabb országában, hogy versenyek helyett a rendőrségre kellett járnunk. Az olimpiai parkban történt robbantásos merénylet után a túlzott rendőri ellenőrzés már-már veszélyeztette a lebonyolítást. Az aranyolimpia rendezése szerényre sikerült – szerencsére a magyarok szereplése nem. Lochmayer György véleménye szerint a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése jól döntött, amikor Molnár Zoltánt választotta csapatvezetőnek. Szerencsésebb lett volna viszont, ha nem késlekednek a kinevezéssel. Így utódja rész vehetett volna az októberi csapatvezetői értekezleten Sydneyben, ahol sok hasznos tapasztalalot és kapcsolatot szerezhetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.