Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. június 15.
Horvátország
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Startol az EBESZ-csúcs

Pataky István
1999. 11. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvennégy állam- és kormányfő részvételével kezdődik ma az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet isztambuli csúcstalálkozója. A tanácskozáson jelen lesz Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz államfő is. A kétnapos EBESZ-csúcs – diplomáciai szempontból meglehetősen érzékeny – központi témáját óhatatlanul is a csecsen válság megítélése képezi.Hazánk delegációját Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, jelen lesz Martonyi János külügyminiszter is. Az európai hagyományos fegyverek korlátozásáról kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés (CFE) módosításáról tegnap Magyarország elnökletével folytatódtak azok a tárgyalások, amelyek előkészítik az állam- és kormányfők által Isztambulban aláírandó végső változatot. Orbán Viktor várhatóan több kétoldalú megbeszélést folytat az EBESZ-csúcs helyszínén. Egyelőre nehéz megjósolni, mennyire lesz heves az orosz reagálás azokra a nyugati bírálatokra, amelyekkel a csecsenföldi háborút illették. Igor Ivanov külügyminiszter azt sem zárta ki, hogy Oroszország nem írja alá az EBESZ zárónyilatkozatát. A csúcstalálkozó első napján különlges figyelem övezi Borisz Jelcin felszólalását. Az orosz elnöknek már a jelenléte is meglepetést jelent, hiszen állandósult gyengélkedése miatt immár öt hónapja nem hagyta el Oroszországot. Egyes megfigyelők nem zárják ki, hogy Jelcin a diplomáciai kereteket túllépő „magánvéleményt” fogalmaz meg Isztambulban. A tízmilliós török városban rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készültek a csúcstalálkozóra. Az EBESZ-tanácskozás alatt több mint tízezer rendőrt mozgósítanak, a szállodákat a konferencia helyszínével összekötő utakat lezárják a városi forgalom elől. Az isztambuli csúcstalálkozót a néhány napja ismét pusztító földrengés is „izgalmassá” teszi. Szeizmológusok szerint nem zárható ki egy újabb erős földmozgás az elkövetkező időszakban, amely akár Isztambul városát is érintheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.