Strausz László kívülállóként gyengébbnek látja futballunkat

N. K.
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strausz László vár. Mást úgysem tehetne. A Szeged LC csapatától a bajnokság 4. fordulója után menesztette a vezetőedzőt Nagylaki Kálmán, s a klubigazgató akkor azt mondta, közös megegyezéssel bontották fel a szerződést. Strausz hozzátette, erről a megoldásról csak akkor lehet szó, ha az ötödik mérkőzés napján megkapja tartozásait. A Szeged azóta sem fizette ki a teljes összeget, jelenleg is több százezer forinttal adós a trénernek. – A sok vita után rájöttem, jobb, ha megegyezünk – vázolta a jelenlegi helyzetet Strausz. – Úgy állapodtunk meg, hogy én nem fordulok a bírósághoz, a klub pedig apránként törleszti adósságát. Nagylaki Kálmán néhány kisebb részletet már átutalt, ami számomra azt jelzi, hogy pozitívan áll az ügyhöz, s valóban akar fizetni. Lehet, hogy a közvélemény számára nem úgy tűnik, de most korrekt a viszonyunk. Strausz László tökéletesen tisztában van azzal, hogy a PNB újonca, a Szeged LC komoly anyagi problémával küszködik, de a pénz már a szezon elején sem vetette fel a klubot. Éppen ezért kérdéses, hogy a játékosok meddig viselik türelemmel a helyzetet: fizetést nem kapnak rendesen – gólokat viszont igen –, s ha megunják a pénztelenséget, a szerződésszegés miatt feljelentett gazdasági társaság könnyen csődbe juthat. Ebben az esetben Strausznak le kellene mondania pénzéről. – Szegeden a futballisták vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hiszen nincs jövedelmük, ráadásul csak néhány játékos tudna eligazolni első osztályú klubokba. Ezért az érdekük az, hogy minél tovább működjön a klub. S ez a lényeg: működjön. Persze, az is „benne van a pakliban”, hogy csődbe jut a káefté, de pereskedés útján is csak évek múlva juthatnánk pénzünkhöz, ráadásul az elhúzódó bírósági eljárás alatt nagyobb az esélye a klub öszszeomlásának. A tréner jelenleg vár és bizakodik, és persze járja a pályákat: – Hétvégenként két-három meccset is megnézek, s kívülállóként rá kellett jönnöm, alacsonyabb a színvonal és nagyobb válságban van a magyar futball, mint ahogy az a kispad mellől látszott. Megélhetési gondjaim nincsenek, bár már a tartalékból gazdálkodik a család. Úgy tűnik, decemberig várnom kell a munkára, eddig felkérést egy klubtól sem kaptam, de ha a tavaszi idény előtt nem tudok elhelyezkedni, bizonyára más megélhetési mód után kell néznem. Mielőtt megkérdezné: a Fraditól nem hívott senki. Sem azért, hogy munkát ajánljon, sem azért, hogy csak érdeklődjön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.