Súlytalanságban

1999. 11. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A technológiai részvények iránt rohamosan növekvő kereslet hatását érezhettük a hét közepén New Yorkban. A közelgő karácsonyi bevásárlási láz, az elektronikai és internetes ágazatokban már tavaly is jelentős bevételt hozó világhálózati értékesítési forma a befektetőkben reményt keltett, hogy újabb hasznot realizálhatnak. A rosszul kezdődő nap ellenére a Nasdaq (3420,49 pont) újabb rekordjának köszönhetően a Dow Jones is profitálhatott az emelkedési hullámból. A kereskedés végén a DJIA értéke 12,54 pontos, a Nasdaq Composite görbéje 77,32 pontos erősödést jelzett. Csütörtökön a hálaadás ünnepe miatt zárva tartó és pénteken is csak fele kereskedési időt biztosító amerikai tőzsdéken az internetes részvények voltak a sztárok. Az Amazon.com 5,5 dollárral, a Yahoo 10 dollárral, az eBay 12 dollárral múlta felül keddi értékét. Az AT and T a lehetséges részvénykibocsátásának köszönhette 2 7/16 dolláros drágulását. A legnagyobb ázsiai börzén, a tokiói Nikkei-en az ötnapos emelkedést követően a spekulánsok lefölözték a „jól megtermelt” hasznukat, így a 225 válogatott részvényből álló index értéke 174,43 ponttal (–0,92 százalék) csökkent. Obucsi Keidzo miniszterelnök a gazdaság további növekedésével kapcsolatban – ebben az évben 0,6 százalékos, jövőre 1 százalékos, 2001-ben 2 százalékos javulást vár a kormány – optimistán nyilatkozott. Európában a tőzsdéket kisebb emelkedések jellemezték. A francia gazdaság 1 százalékkal nőtt, így az egész évre vetített 2,3 százalékos várakozást nagy valószínűséggel felül fogja múlni, a hírre a párizsi CAC 40 index 1,87 százalékkal emelkedett. A kelet-európai régiót az orosz elnök, Borisz Jelcin betegségének híre fogta vissza, az orosz tőzsde mutatója, az RTS 0,74 százalékkal gyengült. A közeljövőben részvénytársasággá váló Budapesti Értéktőzsde szinte egy helyben topogott egész nap. A BUX szűk sávban, 7382–7427 pont között mozgott, majd zárásra minimumától kissé elemelkedve, 7386,69 ponton (–3,47 pont) került ki a teremből. A blue chipek táborából a Matáv 6 forinttal, a TVK 60 forinttal lett olcsóbb. A Mol 25 forintot, az OTP 65 forintot, a Richter 20 forintot erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.