A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szarmaták

1999. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután, szürkületkor eddig ismeretlen okból parázs vita robbant ki a szódás Sanyi műhelyében, hogy akkor most végeredményben kik voltak azok a szarmaták, kiket tisztelhetünk ebben a népcsoportban, egyáltalán népcsoport voltak-e, vagy még az sem, kérjük az érveket és a cáfolatokat. Maga Sándor volt a szerkesztő-műsorvezető, szép módszeresen vezette az ülést, időnként jó nagyokat csapott a hűtőszekrény tetejére – pont olyanokat, mint az angolszász fekete-fehér filmek tanácsvezető bírái a maguk kalapácsaival: „Csendet, vagy kiüríttetem a termet!” –, ami persze csak arra volt jó, hogy rezegni kezdtek az ott tartózkodó poharak (egyik-másik mindjárt ki is borult)... Magam örültem a témakörnek (szarmaták), végre egy közeg, amely érdeklődik a szkítákkal rokon, iráni nyelvű, ókori lovas nomád néppel kapcsolatosan – jóllehet fogalmam sem volt, mi a csodát akar az én szódás Sándorom itt és most Mátyásföldön 1999 legvégén a szkítákkal rokon szarmatáktól. Nem baj, addig sem a szódásballonokkal bajlódik. Vitatkoztunk egy darabig az Európába tolult nomád népek szerkezetével és összetételével (arabok, szlávok, bolgárok, törökök, gótok, longobárdok, szkínhedek stb.), de nem jutottunk ötről a hatra, mire én fogtam magam és hazaszaladtam a Larousse-ért, nehogy már kifogjanak rajtunk ezek a szarmata-törzsek, van elég bajunk amúgy is. Az enciklopédikus szótárban persze benne volt minden a szarmatákról, vittem is a hírt mindjárt, egyet se félj, Sándor, a szarmatáktól nem kell tartanod, bekebelezte, beasszimilálta őket a hét törzs, de úgy kell nekik, minek voltak itt. Szódás Sándort erre határozott jóérzés töltötte el, mindjárt legyintett is, hogy megbocsát az ellene vétkező szarmatáknak, meg annak is, aki legközelebb szódásballont kíván vele feltöltetni. Ha nem muszáj, ne jöjjenek. Vagy fél órát próbáltam bogozni kifelé ennek a szódás Sanyinak a lelkivilágát, de csak belegubancolódtam: szarmata harcosok vegyültek a szódásballon-igénylők csapatába, mire a korábbinál is nagyobb zűrzavar keveredett, el lehet képzelni. Mint látható, az ember, ez a balul sikerült termék legnagyobb zavarában megpróbál a dolgok legmélyére ásni. Mátyásig, Árpádig, szarmatákig. Közben meg választ várt: honnét jöttünk? Mik vogymuk?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.