A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szervezett vandalizmus

Fehér Ibolya
1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosházán, a Táncsics úton lévő evangélikus templom, gyülekezeti ház és lelkészlakás az idén több alkalommal vált különös indulatok célpontjává. Ribár János lelkész elmondta, hogy idén százezres nagyságrendű káruk keletkezett. A nyáron minden második-harmadik héten diszkóból hazatérő randalírozók törték be az ablakokat.Ribár János megunta a folytonos „üvegezési kényszert”, így végül ütésálló, vastag üveget rakatott be. A rákövetkező péntek éjjel szokás szerint megpróbálták ezt is betörni, az ablak ugyan egyben maradt, de használhatatlanná vált. A templom mögötti, Táncsics és Thék utcák közötti úgynevezett Kisköz félreeső, sötét zug, amely a szórakozásból hazatérő ifjúság számára az éjjeli duhajkodás színhelye, valamint alkalmi illemhely. A takarítónőnek szinte az egész utcát fel kell mosnia vasárnap reggelenként, hogy a hívek emberi körülmények között juthassanak be a templomba. A legdurvább atrocitás október 23. éjjelén történt: a templom nyolc ablakát törték be, nagyjából harmincezer forintos kárt okozva. Ezt megelőzően, október 22-én éjjel az adventista imaház udvarában találtak aszfaltdarabokat, és az emeleti ifjúsági terem ablakait bezúzták. Fazekas Zsolt helyi lelkész elmondta, hogy az ablakok egyediek voltak, így negyvenezer forintos kár keletkezett. Szintén 23-án éjjel a nazarénusok imaházának ablakait törték be aszfaltdarabokkal. Minden esetben feljelentést tettek az érintettek, azzal, hogy védelmet kérnek. Az az érzésük ugyanis, hogy ezek után feltörik az épületüket, és az istentiszteleti helyeken folytatódik a vandalizmus. Pleskó Pál MDF-es képviselő kötelességének érezte, hogy a legközelebbi testületi ülésen felszólítsa Fetser János MSZP-s polgármestert: lépjen fel a hasonló esetek megelőzése érdekében. A polgármester azonban nem tartotta megalapozottnak azt az aggodalmat, miszerint politikai, illetve egyházellenes színezetet ad a történteknek az a körülmény, hogy a szervezettnek tekinthető akció éppen az ’56-os évfordulón történt. Az evangélikus egyház többször kérte, hogy a Kisközt zárják le éjszakára, vagy járőrök révén vessenek véget az ott folyó duhajkodásnak. Ribár János lelkész hangsúlyozta: nem a financiális kár a döntő, hanem a tendencia, hiszen mind október 23-án, mind más alkalmakkor kizárólag egyházi épületekben esett kár. A lelkészek kérdésünkre elmondták: nem feltételezik, hogy megszervezett akcióról van szó, de a helyi uralkodó szemléletnek minden bizonnyal köze van a vallást megalázó tettekhez. A rendőrség a védelem igényére úgy reagált: nincs elég autójuk a gyakoribb járőrözéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.