A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szobrok határon innen és túl

Hanga
1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik az ezredforduó, s mint ismeretes, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számos nagyszabású projekttel, pályázattal, itthon és külföldön megrendezendő kulturális esemény támogatásával készül az ezredfordulóra. Ezek egyike a minisztérium által kiírt millenniumi köztéri szoborpályázat, amelynek a minap születtek meg az eredményei.Mint Várhegyi Attilától, a kultuszminisztérium politikai államtitkárától megtudtuk, a köztéri szobrok támogatására összesen mintegy 100 millió forint áll rendelkezésre. Az idei év februárjában kiírt pályázat szeptember 10-én zárult, s a határidő leteltéig 134 hazai és 36 határon túli pályamű érkezett. Magyarországról Baranya megye kivételével minden megye benyújtota a maga pályázatát, s mint Várhegyi Attila elmondta, reméli, hogy a baranyaiak távolmaradásának nem az érdektelenség az oka. Hámori József kultuszminiszter javaslatára összeállt egy szakmai kuratórium, amely a beérkezett pályaművekből közel százat talált támogatásra érdemesnek. E művek, köztéri szobrok, domborművek és kisplasztikák közül tizenegy a határainkon túl, hét Budapesten lesz majd felállítva, a többi pedig szerte az országban. Így, mondta Várhegyi Attila, megőrizzük az arányokat a vidék és a főváros között. A szobrok 2000 és 2001 között készülnek majd el, s ebben a húsz hónapban fel is avatják mindet végleges helyén. Várhegyi Attila arról is beszélt, hogy a pályamunkák többsége a millenniummal kapcsolatos témát dolgoz fel. Sok közülük történelmi tárgyú, esetleg jelentős történelmi személyeket ábrázol, akik közül némelyek az egyetemes magyar múlt számára fontosak, míg mások inkább egy adott város vagy tájegység hősei. A pályamunkák elkészültével Magyarország és a határon túli magyarok lakta területek épített öröksége számos új, ezúttal ezredfordulós témájú köztéri szoborral gazdagodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.