A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tárgyalnak a SZEF-kérésről

Bákonyi Ádám
1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) továbbra is kevesli a kormány által javasolt 8,25 százalékos, közszférára vonatkozó béremelést – derült ki a szakszervezet és Stumpf István kancelláriaminiszter tegnapi megbeszélése után. Stumpf hangsúlyozta: a kormány a költségvetésben már előre meghatározott paramétereket figyelembe véve alkította ki ajánlatát, ám hét végi ülésén megvitatja a SZEF követeléseit.A 8,25 százalékos béremelés nem tartalmazza azt a mértéket, amit a SZEF szeretne – mondta tegnap Szabó Endre, a szervezet elnöke. Hozzátette: javaslatukat az ország gazdasági helyzetét figyelembe véve alakították ki. A SZEF 8-9 százalékos garantált keresetemelést tart elfogadhatónak. Stumpf István elmondta: a kormány helyzete nehéz, mivel az ötszázalékos garantált keresetemelésen felül minden egyes megadott százalék tízmilliárd forintot jelent, ráadásul a költségvetésnek már előre meghatározott paraméterei vannak. Hozzátette: ajánlatukat a tervezett 6-7 százalékos inflációval számolva tették meg, ennek esetleges növekedése esetén a 2000. év második felében újabb tárgyalásokat kezdeményeznek. Stumpf István javaslatot tett egy szakmai illetményszorzó kialakítására, amely a közszféra leghátrányosabb helyzetű – egészségügyi, szociális, kulturális – dolgozóinak garantálná a keresetnövekedést. A javaslatot a SZEF üdvözölte, továbbá egyetértését fejezte ki – az általa javasolt – egy, az EU törekvéseit figyelembe vevő, középtávú felzárkóztatási megállapodás kidolgozását illetően. A SZEF követeléseit a hét végi informális kormányülésen vitatja meg a koalíció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.