A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tizenkettő közül ki jut a TOP-ra?

A. M. L.
1999. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatfős csoportokon belül körmérkőzéseket játszanak, az 1–2. helyezettek vívják az elődöntőt, majd a győztesek a döntőt a kedden kezdődött asztalitenisz TOP 12-n.A férfiaknál a címvédő Marsi Márk (BVSC) krónikus váll- és hátsérülése miatt nem indulhat, a női mezőnyben viszont ott lesz a tavalyi győztes, Braun Éva (BSE). Marsi távolmaradásával öt olyan sportoló maradt a mezőnyben, aki nyert már TOP 12 viadalt: Harczi Zsolt (5), Varga Sándor (3), Németh Károly (2), Braun (3) és Éllő Viven (1). Braun a nőknél nemcsak címvédő, ő nyert már 1997-ben is. A huszonnégy rajthoz álló között ezúttal mindössze egyetlen idegenlégiós található, mégpedig Vitsek Iván. Mind a nők, mind a férfiak mezőnyében indul egy-egy ifjú tehetség: Póta Georgina (Statisztika) januárban lesz 15 esztendős, Zwickl Dániel (BVSC) pedig épphogy betöltötte a 15. évét. A két legfiatalabb induló mellett a legidősebb résztvevő: Varga Sándor (1966). A csoportbeosztások, nők, A csoport: Éllő, Fazekas M., Kertai, Kurimay, Lovas, Póta; B csoport: Molnár, Braun, Szvitán, Agárdi, Hajduska, Csernyik; férfiak, A csoport: Pázsy, Fazekas P., Pagonyi, Vitsek, Harczi, Demeter; B csoport: Lindner, Varga, Bátorfi, Gerold, Németh, Zwickl. A Statisztika Marcibányi téri csarnokában tegnap 14 órától az első három, szerdán 10 órától a 4–5. fordulót bonyolítják le. Az elődöntőkre és a döntőkre szerdán 16 órától kerül sor. Az 1951 óta létező versenyforma dr. Lakatos György ötlete volt, Tizek Bajnoksága néven, s a nevének megfelelően 1988-ig tíz indulóval rendezték meg a viadalt, ekkor alakult át TOP 12 bajnoksággá. A körmérkőzéses rendszert 1993-ban váltotta fel a jelenlegi szisztéma: a játékosok két hatos csoportban körmérkőzést vívnak egymással, majd ezt követi az elődöntő és végül a döntő. Eddig tizennyolc férfi és tizenhat női asztaliteniszező nyert Tizek Bajnokságot, illetve TOP 12 tornát. Az első győztes a nőknél Kárpáti Rózsi, a férfiaknál Kóczián József volt. A hölgyeknél Kóczián Éva a csúcstartó kilenc elsőséggel, a férfiaknál pedig az operálható csuklójával örökifjú Klampár Tibor nyolc bajnoki címmel. A még ma is aktív sportemberek közül Bátorfi Csilla hatszor, míg Harczi Zsolt ötször végzett az élen. Meglepő, hogy az egyébként kilencszeres világbajnok, néhai Sidó Ferenc soha nem nyert, a négyszeres vb-győztes Jónyer István, és az Európa-bajnok Tóth Krisztina csupán egyetlen egyszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A legtöbb játékost a rendező Postás együttese indítja, a klub színeiben egy női és öt férfi versenyző áll asztalhoz. A Statisztika öt indulót nevezett a nőknél, három-három játékossal képviselteti magát a viadalon a BSE, az Orosházi MTK és az LRI-Malév.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.