Több illegális határátlépő

Bozay
1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan emelkedett az illegális határátlépők száma Németországban, ahová az idei első fél évben 18 754 nem legális beutazást regisztráltak. Európában egyébként Németország az egyik legkedveltebb célpontja a bevándorlóknak, hiszen sokan azt remélik, hogy könnyen találnak munkát, amellyel majd biztosíthatják maguknak a németországi magas életszínvonalat. A valóság persze más képet mutat, hiszen Németországban tíz százalék körül mozog a munkanélküliség, és így is sok már a külföldi munkavállaló. A schengeni határőrizeti szabályokat éppen azért találták ki, hogy mérsékeljék az Európai Unióba illegális módon beutazókat, akik feketemunkát szeretnének vállalni, esetleg bűnözéssel keresik kenyerüket. Csakhogy a szigorú határellenőrzés egyelőre nem segít, legalábbis a statisztikákból erre lehet következtetni. Az első félévi adatokból kiderül az is, hogy az illegális bevándorlók egyharmada a német–cseh határon jutott át, a második legkedveltebb útvonal az osztrák– német határ, ahol gyakorlatilag nincsen ellenőrzés. A legtöbben Jugoszláviából, Romániából, Afganisztánból, valamint Srí Lankából mentek át Németországba a zöld határon. August Hanning, a Német Szövetségi Hírszerzőszolgálat elnöke szerint önmagában rendőri eszközökkel nem lehet orvosolni a problémát, hanem szorosabb nemzetközi együttműködésre lenne szükség az illegális bevándorlás visszaszorítására. A német és a lengyel határőrizeti szervek között példamutató kooperáció alakult ki, amit jelez az is, hogy ezen a határszakaszon az utóbbi hónapokban csökkent az illegális bevándorlók száma. A németek egyébként nemcsak a határokat őrzik szigo-rúan, hanem a határtól számított harminc kilométer szélességű sávot is. Ennek az az oka, hogy elég gyakori az embercsempészet, és így próbálják kiszűrni azokat a személyeket, akik a határon átjutva szeretnének gyorsan eltűnni a hatóságok szeme elől. Nem ritka az sem, hogy német taxisofőrök – sokszor akaratuk ellenére – segítik az illegális bevándorlók utazását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.